Woongroep de Wissel bestaat die jaar 25 jaar.
Woongroep de Wissel bestaat die jaar 25 jaar. Bianca van de Linden-Snel

Woongroep de Wissel jubileert

18 september 2018 om 07:48 lokaal

AMERSFOORT Woongroep de Wissel viert zijn 25-jarig bestaan. Op 15 september werd dit gezamenlijk gevierd. Veel (oud)bewoners kwamen bijeen om bij te praten. In Kattenbroek biedt Woongroep de Wissel van zorgorganisatie Timon jongeren een thuis. In een gezonde, veilige en vrolijke omgeving krijgen zij weer zin en ruimte om te dromen.

Bianca van der Linden-Snel

In de woongroep wonen op dit moment elf kernbewoners en zeven meewoners. ,,De kernbewoners dat zijn wij", dat zeggen Wim Nieboer en Jojanneke Nieuwenhuis. Jojanneke Nieuwenhuis legt dit verder uit: ,,Wij zijn de vaste bewoners. Wij wonen ieder in een eigen woning, met ons eigen leven, met verschillende vaste activiteiten, alleenstaand of als gezin. Eén ding hebben we met elkaar gemeen. Wij zijn als bewoners allemaal als een goede buur voor elkaar. Deze woongroep is voor deze bewoners een tussenstap voor het 'echte' zelfstandige wonen. Als een goede buur leven wij met elkaar mee en kijken wij dingen van elkaar af. De meewoners zijn jongeren tussen de 18 en 27 jaar die om verschillende redenen nog ondersteuning nodig hebben voordat ze op zichzelf kunnen wonen. De jongeren kijken met ons mee in de keuken van ons leven."

SOCIAAL DOEL Timon helpt jongeren die door diverse problemen niet meer thuis kunnen wonen. Voor een maximale periode van twee jaar kunnen ze in de woongroep een eigen plek krijgen. Wim Nieboer: ,,Ik woon inmiddels alweer tien jaar met veel plezier in deze woongroep en heb al veertig jongeren zien komen en gaan. De jongeren hebben veel bagage waardoor ze een tussenstap nodig hebben richting zelfstandigheid. In die tijd dat ze bij ons wonen zie je de jongeren groeien. Er ontstaat vaak een band en dan laat je weleens een traantje als iemand vertrekt. De woongroep heeft een sociaal doel. De jongeren mogen hier fouten maken, wij trouwens ook, en hebben de tijd om zich te herstellen. Ik vind het leuk om mijn vrije tijd als goede buur met de jongeren te delen. De professionele hulp wordt verzorgd door medewerkers van Timon. Die werken met de jongeren aan de sociale vaardigheden, de sociale emotionele ontwikkeling en begeleiding van allerlei praktische zaken rond het wonen."

GEZELLIGHEID ,,Tweemaal per week eten veel bewoners gezamenlijk. Elke maandag is er een activiteit en de christelijke feesten worden samen gevierd. Daarnaast klussen of tuinieren we met elkaar rondom de woongroep. Op de binnenplaats is er altijd wel reuring. Je schuift gezellig bij elkaar aan voor een praatje. Ook tussendoor krijg je regelmatig berichtjes; 'iemand zin in kippenbouten, samen eten? In mijn vorige huis kende ik mijn buren amper. De woongroep geeft zoveel gezelligheid en voldoening", aldus Jojanneke Nieuwenhuis.

Overigens heeft de woongroep nog ruimte voor een nieuwe kernbewoner. In verband met de samenstelling van de groep gaat de voorkeur uit naar een alleenstaande man. Meer informatie via www.timon.nl/vrijwilligers.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie