Fluor kan op steun van de gemeente blijven rekenen tot zeker 2030.
Fluor kan op steun van de gemeente blijven rekenen tot zeker 2030. Archief BDU

Gemeenteraad tevreden over Fluor

11 september 2018 om 22:20 partnercontent

AMERSFOORT De kersverse cultuurwethouder Fatma Koser Kaya toont zich een enthousiast supporter van poppodium Fluor. Haar voorganger Bertien Houwing viel bijna over het Fluor-dossier, maar Koser Kaya lijkt er alle vertrouwen in te hebben dat het in financieel opzicht eindelijk goed gaat komen met het poppodium.

Jeroen de Valk

Haar enthousiasme is dusdanig, dat de raad vermoedelijk nog deze maand zonder veel mitsen en maren zal instemmen met enkele maatregelen om het podium te blijven steunen.

Dit is de uitkomst van een oriënterende ronde in de raadszaal. Simone Kennedy (CU) herinnerde zich nog de tijd waarin ze 'gek werd van al die overschrijdingen'. Tegenwoordig echter, maakt Fluor het volgens haar beter in financieel opzicht dankzij meer horeca-inkomsten, een degelijke programmering en incidentele  zaalverhuur.

HUURGARANTIE De andere raadsleden leken het met Kennedy eens te zijn.  Rob Smulders (PvdA) was 'blij met Fluor'. Linda van Tuyl (GroenLinks) was opgetogen over de mooie programmering. Angeliek Noortman (CDA) wilde na enkele zorgelijke jaren wel geregeld op de hoogte worden gehouden van het reilen en zeilen, maar dat leek vanzelf te spreken.

Koser Kaya vraagt de gemeenteraad om toestemming voor twee maatregelen. Eén daarvan is het verlengen van de 'huurgarantie' tot 2030, in plaats van tot 2025. Dit betekent dat de gemeente tot en met 2030 zal bijspringen als Fluor de huur niet kan betalen. Die huur bedraagt per jaar 126.418 euro, en dat kan door btw en indexering wel eens meer worden. De huur wordt betaald voor een locatie in De Nieuwe Stad aan de Eem, waar Fluor in 2015 naar verhuisde.

HORECA Een aanzienlijke investering dus. Géén directe financiële gevolgen voor de gemeente verwacht de wethouder van de tweede maatregel: het verlengen van een termijn om een lening van een half miljoen af te betalen. De wethouder ziet gaarne dat ook voor het aflossen van deze lening de datum wordt opgerekt van 2025 naar 2030. Volgens  de wethouder krijgt Fluor zo meer financiële armslag. Er zou ongeveer 26.000 per jaar meer uit te geven zijn.

Met de leningen tot dusverre werden onder meer de kassa's bij de entree en de horeca verbeterd. Ook kwam er een interimmanager die pleitte voor concentratie op 'dance en bandjes', want daar kwamen nou eenmaal de meeste bezoekers op af.

SUBSIDIES Fluor leek aanvankelijk een bredere culturele ambitie te hebben. Op de eigen website noemde Fluor zich in 2016 nog 'podium voor popcultuur, muziek, kunst, design en nog veel meer'. Thans afficheert Fluor zich hier als 'hét poppodium van Amersfoort en omstreken'.

Niet ter discussie staat de vaste gemeentelijke subsidie; die bedraagt 450.000 per jaar. Voor de volledigheid: in de jaren 2016 en 2017 kreeg Fluor daarnaast in totaal ruim vijf ton aan incidentele subsidies.

Bij eerdere raadsvergaderingen liepen de gemoederen soms hoog op. Volgens het CDA zag Fluor de gemeente 'als een pinautomaat'. Het CU riep: ,,Wanneer houdt dit op? Hoe lang moeten we nog bijspringen?'' De BPA sprak van 'een bodemloze put'. Deze tijd lijkt Fluor achter zich te hebben gelaten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie