Op 21 september speelt het Ragazze Quartet van 23.00 uur tot de volgende ochtend.
Op 21 september speelt het Ragazze Quartet van 23.00 uur tot de volgende ochtend. Nichon Glerum

'Langste uitvoering strijkkwartet ooit'

17 september 2018 om 09:37 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT De tweede editie van het kamermuziekfestival September Me vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september in Theater Flint. De artistieke leiding van het festival is in handen van het Ragazze Quartet. Zij stellen ieder jaar met frisse en eigentijdse blik een wonderbaarlijk en kleurrijk festivalprogramma samen. Daarin is veel aandacht voor upcoming artists die op het punt staan al of niet internationaal door te breken en muzikanten die de grenzen opzoeken en vanuit klassieke muziek verbindingen leggen met theater, film en andere kunstdisciplines.

Peter Bruinsma

Het kamermuziekfestival bestaat al zeven jaar onder de naam Amerfortissimo. De organisatie was jarenlang in handen van violiste Lonneke van Stralen. Twee jaar geleden droeg zij het festival over aan haar goede vrienden van het Ragazza Quartet. Violiste Annemijn Bergkotte is één van de vier leden van het ensemble. Zij benadrukt dat kamermuziek centraal staat tijdens het festival.

INTIEM ,,Wij proberen de grenzen van de kamermuziek op te zoeken waarbij we de intimiteit bewaren. Zo is er een optreden van zangeres Andrea van Beek die ooit geluiden van haar gehandicapte en inmiddels overleden zoon Jim opnam en van daaruit een stuk liet componeren waarin ze in feite een duet zingt met haar zoon. En dan is het Hemels Diner waarbij topkok Robert Oosterhuis komt koken. Violiste Rosa Arnold speelt in Ooit. Er is een familieconcert Dia de los Muertos op zondag waarin er ruimte is voor spelletjes en er geschminkt kan worden. Op zondag is er een uitvoering van de liedcyclus Winterreisse van Franz Schubert door bariton Martijn Cornet, niet zoals gebruikelijk met pianobegeleiding maar in een speciaal arrangement voor zang en het Ragazze Quartet. Het toch al zo rijke kleurenpalet in deze beroemde liedcyclus wordt door de klank van het strijkkwartet alleen maar versterkt en onderstreept."

Het Ragazze Quartet is een full-time strijkkwartet. De grootste uitdaging van het festival vormt de uitvoering van het tweede String Quartet van Morty Feldman. Op vrijdag 21 september speelt het Ragazze Quartet dit stuk van 23.00 uur tot de volgende ochtend 07.00 uur. Videomakers van het Blauwe uur toveren de zaal om tot een wondere onderwaterwereld, waarin de onsterfelijke kwal Territopsis Nutricula rondzweeft. Hoewel het stuk met enige regelmaat wordt uitgevoerd is het voor het Ragazza Quartet een uitdaging.

ONTBIJT ,,Alleen fysiek al", legt Bergkotte uit. ,,We spelen uren onafgebroken en het zou kunnen dat we door vermoeidheid toch moeten onderbreken. Als het stuk toch tegen vier uur in de ochtend is uitgespeeld mag iedereen blijven liggen en wordt er een ontbijt geserveerd."

Meer op www.september-me.nl.

LEZERSACTIE De Stad Amersfoort mag 3x2 kaarten weggeven. Vertel in een zin waarom juist jij twee vrijkaarten moet winnen. Antwoorden mogen naar publiciteit@flint.nl. Winnaars worden op 19 september op de hoogte gebracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie