Renkema Kaas heeft voor elk moment wel een geschikte kaas met  bijbehorende wijn of noten.
Renkema Kaas heeft voor elk moment wel een geschikte kaas met bijbehorende wijn of noten. Arjan Klaver

Renkema: Kaas is onze 'saak'

5 september 2018 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Sinds vorig jaar zijn Piet Renkema en zijn zoon Pieter geen franchisenemer meer maar vaart hun kaaswinkel onder eigen vlag: Renkema Kaas. „Na dertig jaar kunnen we nu de koers van onze zaak zelf bepalen", bekende Renkema. „Die vrijheid heeft ons geen windeieren gelegd, want we zijn dit jaar uitgeroepen tot de beste buitenlandse kaasspecialist van Nederland."

Arjan Klaver

De trofee staat natuurlijk pontificaal in de winkel van Renkema Kaas, zoals de detaillist en zijn zoon Pieter hun winkel aan de Leusderweg hebben omgedoopt. Op 16 april kregen zij tijdens het jaarlijkse branche-event, dat het Vakcentrum, Foodspecialiteiten had georganiseerd, de prijs. Dat danken de detaillisten aan de exquise kazen die afkomstig zijn uit verschillende delen van Europa. „Mijn zoon heeft een groot aantal kaasmakers bezocht", zegt Renkema. „Neem bijvoorbeeld de Noordzee kaas die in het Deense plaatsje Vesterhav - Noord Jutland - wordt gemaakt op circa vijfhonderd meter van de Noordzee. De kaas gemaakt van ecologische melk wordt ongeveer dertig weken gerijpt in een speciaal klimaat. Het bijzondere wat ze doen in dit kaaspakhuis is dat ze met twee grote installaties de zilte zeelucht in het kaaspakhuis aanzuigen. De zilte smaak van de kaas levert het bewijs. Daarnaast hebben we de traditionele Normandische Camembert, waar geen poedermelk, proteïnen of kleurstoffen aan mogen worden toegevoegd. De wrongel moet verticaal gesneden worden en handgeschept in de vormen gedaan worden."

GROTRIJPING ,,Maar ook de kazen van Jens Langkniv mogen er zijn. Jenz Langkniv was een soort Robin Hood van Denemarken en leefde in de grotten van Daugbjerg waar deze romige kaas met pittige nasmaak wordt gemaakt. Grotrijping heet dit. Dit is de lekkerste 20+ kaas. En zo heeft elk kaasmerk een verhaal. Wat dacht je van de Engelse cheddar, de Franse reblochon of de Taleggio afkomstig uit het stadje Taleggio in Italië? De kwaliteit is gegarandeerd, de prijzen zijn interessant en het assortiment is veelzijdig. Dat is het voordeel van onafhankelijk ondernemerschap."

WIJNEN ,,Voor een groot aantal klanten stellen we een kaasplankje samen met verschillende kazen die corresponderen met wijnen die we hier in huis hebben. Zo hebben we voor de buitenlandse kazen mooie witte wijnen die afkomstig zijn uit verschillende Europese landen. Noem Renkema Kaas een ontmoetingsplek met een smaakvolle afleiding. En dat is onze kaas, waaronder ook verschillende Hollandse merken uit onder meer het Groene Hart. Daarnaast hebben we port en olijven waarmee we het kaasplankje kunnen verrijken. Dat geldt ook voor de noten die we zelf branden. Kortom, we hebben alle lekkernijen voor het ontbijt, de lunch, het diner en het familiemomentje tussendoor. Kaas is onze 'saak'."

a        [Renkema Kaas, Leusderweg 116, 3817 KD Amersfoort, 033-4634570, info@renkemakaas.nl, www.renkemakaas.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie