Afbeelding
Bas Czerwinski

Uitbreiding kippenbedrijf: politiek morrend akkoord

28 augustus 2018 om 21:01 partnercontent

AMERSFOORT Het ziet er naar uit dat de Amersfoortse gemeenteraad zal instemmen met de drastische uitbreiding van een intensieve kippenboerderij. Het bedrijf aan de Neerzeldertseweg in Hoogland houdt nu 63.000 kippen en wil overgaan op 103.000.

Jeroen de Valk

Acht fracties hadden hun woordvoerders naar de oriënterende raadsvergadering gestuurd. Drie daarvan zeiden al meteen dat ze tégen waren.

Van de overige vijf waren er vier vóór de uitbreiding, maar dat ging niet altijd van harte. Menigeen sprak van 'een duivels dilemma'. Immers: het bedrijf werkt al járen aan de plannen en houdt zich daarbij exact aan de landelijke regelgeving. Maar anderzijds: Amersfoortse politici vrezen voor aantasting van het groen en zien de bio-industrie het liefst verdwijnen uit de stad. D66 is er nog niet uit en gaat intern overleggen.

Hoe dan ook: regels zijn regels, zo constateerde Rutger Dijksterhuis (CU). ,,Puur juridisch gezien maken we geen schijn van kans als we nee zeggen.'' Rob Smulders (PvdA): ,,Dit is een lastige discussie. We kunnen allerlei meningen hebben over de intensieve veeteelt, maar we hebben hier te maken met de landelijke regelgeving.''

BRANDGEVAARLIJK Tégen waren, niettemin, Amersfoort2014, de SP en GroenLinks. Dat GroenLinks zich bij de tegenstemmers voegde, was opvallend, aangezien de nieuwe GroenLinks-wethouder Astrid Janssen zich niet zo stellig uitliet. Janssen: ,,Bij een 'nee' hebben we meer argumenten nodig dan 'dat bedrijf staat mij niet aan'. Misschien wordt het tijd voor een brede, algemene discussie over de bio-industrie en het welzijn van dieren.''

Het meest uitgesproken was Rob Molenkamp (SP), die de oriënterende ronde op de agenda had gezet. Molenkamp: ,,Ik kan beelden laten zien van kippen in zo'n fabriek na 47 dagen. Die zitten werkelijk als haringen in een ton. Ik heb ook kippen gehad, dat waren er zes en die zagen er na 47 dagen héél anders uit.'' Hij wees verder op de brandgevaarlijkheid van dergelijke megabedrijven, daarbij verwijzend naar een recente brand in een varkensstal. En: op het vervoer van veevoeders van uit allerlei uithoeken naar Nederland.

OUD VUIL Een afgevaardigde van Animal Rights meldde dat het Hooglandse bedrijf nog niet eens één ster zou krijgen in de Beter Leven-categorie. ,,Soms gaan ze met de dieren om als oud vuil. Dit soort bedrijven is niet meer van deze tijd, het heeft geen zin deze uitbreiding toe te staan.''

De ondernemer  zelf liet zich vertegenwoordigen door een adviesbedrijf. Volgens de agrarische adviseur had de SP de klachten 'tendentieus' uitgedragen en daarbij 'de media' op het verkeerde been gezet. Op de vraag of de kippenhouder inderdaad geen enkele ster zou behalen, kon hij - na veel uitweidingen over 'indicaties', 'concepten' en dergelijke - uiteindelijk alleen maar 'ja' zeggen.

'SP-SHOW' Dijksterhuis sprak van een kansloze missie van Molenkamp. Het zou gaan om een 'SP-show' waarbij landelijke partijstandpunten in de gemeenteraad worden uitgedragen. Uiteraard zag Molenkamp dat anders. De bio-industrie is dieronvriendelijk, de overlast voor de omgeving neemt toe en Amersfoort wil toch zo graag groen blijven? Hij kondigde aan dat de SP spoedig een motie zal indienen om de uitbreiding tegen te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie