Interview over basisinkomen

28 augustus 2018 om 15:54 lokaal Deel je nieuws

WAAR LEEF JE VAN?
Ik ben al 4 jaar ZZP’er en heb 2 kleine bedrijven. Ik importeer schoonheidsartikelen uit de VS en daarnaast ben ik een actieve buurtbewoner en heb ik een digitaal buurtnetwerk opgezet.

KUN JE HIERVAN RONDKOMEN?
Rondkomen kan ik wel, maar krap. Ik werk heel veel uren in mijn bedrijf ,maar verdien weinig. Zou ik een baan hebben waarin ik mijn vak zou kunnen uitoefenen in de marketing, dan zou ik vele malen meer verdienen.

Elke maand is het de vraag of ik mijn huur kan betalen.
Ik moet dus constant oppassen niet teveel geld uit te geven.

WAT MIS JE
Wat ik mis is een goed betaalde baan. Ik ben 57 jaar en heb in het verleden goede banen met inkomens tot ’n ton gehad. Na 8 jaar werkeloos geweest te zijn -en ook bij de voedselbank heb moeten aankloppen- zag ik geen andere keuze dan ZZP’er te worden. Door mijn leeftijd en ervaring ben ik te duur geworden voor bedrijven. Mijn kennis en kunde werden afgeschreven. Ze begrijpen niet dat ik met mijn ervaring een mindere functie met lager inkomen zou willen accepteren. Dat past niet in hun typecasting

Door als ZZP’er te werken bewijs ik toch al dat ik al mijn energie en capaciteiten inzet voor minder geld.
Wekelijks overweeg ik om toch weer te solliciteren. Ik moet dan wel psychisch in staat zijn om niet te laten merken hoe zwaar dit voor me is. Intussen heb ik wel geleerd hoe ik met stress om moet gaan en kies ik ervoor veel tijd en energie in mijn bedrijf te investeren.

WAT IK ZOU WILLEN?
Verandering in de manier waarop onze maatschappij kijkt naar de waarde en de  betekenis van werk. Waar respect is voor ieders kennis en beperkingen. Als voorbeeld : een vuilnisman heeft een heel belangrijke functie ,maar krijgt een veel mindere waardering daarvoor, ook in geld, dan een medewerker van T- mobile.

Persoonlijk zou ik meer financiële flexibiliteit en vrijheid willen. Een betaalde vakantie      bijvoorbeeld, een goed huis kunnen huren of kopen.

WAT ZOU EEN BASISINKOMEN VOOR JOU KUNNEN BETEKENEN?
Een basisinkomen zou alles…zou heel veel voor me betekenen. M’n basis is dan gedekt en ik zou mijn energie gebruiken om meer te bereiken. Ik wil graag werken. Maar ook wil ik financiële zekerheid. Als oudere heb je daar meer behoefte aan dan als jongere. Je bent kwetsbaarder. Ik heb alles gehad en ben alles kwijt geraakt zowel woning als status. Dat wil ik weer terug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie