Zwaargewicht, 'Nasutamanus' van Daniel Firman zweeft in de ruimte.
Zwaargewicht, 'Nasutamanus' van Daniel Firman zweeft in de ruimte. Guillaume Ziccarelli

Najaarsexpo Kade in teken van balans

1 september 2018 om 09:38 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Bij Kunsthal KAdE is vanaf 15 september een najaarstentoonstelling te zien die geheel in het teken staat van balans, getiteld 'A Balancing Act'.

Balans speelt een belangrijke rol in ieders leven. Met het bouwen van blokkentorens en het zetten van de eerste stapjes als dreumes begint de levenslange zoektocht. De tentoonstelling A Balancing Act laat verschillende (inter)nationale kunstenaars zien die in sculpturen, installaties, foto's, schilderijen, performances, tekeningen en videowerken het vinden van equilibrium onderzoeken.

Balans is voor veel kunstenaars een belangrijk beeldend element. Het creëren van absolute balans, of juist net niet, en het spelen met balans/disbalans in vorm, compositie, kleur en grijstonen. Constantin Brancusi zei: ,,Beauty is absolute balance." En ook Henri Matisse benadrukte het belang: ,,What I dream of is an art of balance."
Curator Judith van Meeuwen over het begrip balans: ,,De bijzondere werken in de tentoonstelling zijn metaforen voor een fenomeen dat dichtbij ons allen staat. Het is bijna als een eerste levensbehoefte; er is niets waar evenwicht geen rol speelt."

ESTHETISCH De tentoonstelling in Kunsthal KAdE bestaat uit werken die op een esthetische manier evenwicht in zichzelf hebben, zoals bij de beelden van Auke de Vries en Alexander Calder en in de houtskooltekeningen van Renie Spoelstra. In compositie, vorm, kleur en grijstonen wordt gezocht naar de perfecte verhouding of witbalans. Zwaargewicht, 'Nasutamanus' van de Franse kunstenaar Daniel Firman zweeft in de ruimte, ver voorbij de wetten van de zwaartekracht van de aarde. Bij andere werken in de tentoonstelling speelt de mens fysiek een rol in het vinden van dat evenwicht zoals bij de installatie van Julien Thomas en bij de performance van Isabelle Wenzel. En in een korte poëtische film van Samson Kambalu herkennen we het basale gevoel van het aantrekken van een schoen, hinkend op één been. In de grote zaal kan de bezoeker deelnemen aan een speciaal door ontwerpersgroep HeyHeydeHaas gemaakte installatie 'My two Cents'. En in de KAdEStudio kunnen jong en oud met evenwicht experimenteren.

A BALANCING ACT De foto 'A Balancing Act' van Job Koelewijn - tevens naamgever van deze tentoonstelling - toont het balanceren ook in overdrachtelijke zin. Zijn balanceeract staat symbool voor zijn moeilijke tijd als beginnend kunstenaar in New York. Daar moest hij zijn wankele evenwicht zien te bewaren.

Kom zelf balans ervaren bij Kunsthal KAdE. Is jouw sterrenbeeld weegschaal? Dan heb je de hele maand van de weegschaal (23 september t/m 22 oktober) gratis toegang tot de tentoonstelling A Balancing Act. Neem wel je identiteitsbewijs mee als bewijs aan de kassa.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en het randprogramma: www.kunsthalkade.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie