Wethouder Fatma Koser Kaya opende de eerste bouwkringloopcontainer van Nederland.
Wethouder Fatma Koser Kaya opende de eerste bouwkringloopcontainer van Nederland. Gemeente Amersfoort

Eerste kringloop voor bouwmaterialen geopend

29 augustus 2018 om 16:11 lokaal

AMERSFOORT De eerste bouwkringloop-container van Nederland is woensdag geopend in de nieuwe stadswijk Hogekwartier in Amersfoort. Hierin worden overblijvende bouwmaterialen verzameld, die anders weggegooid worden. De bouwkringloopwinkel KLUS haalt deze op en verkoopt ze aan doe-het-zelvers.

Fatma Koser Kaya, wethouder van onderwijs, economie, milieu en cultuur, verrichte de opening van de bouwkringloop-container. De container staat op de bouwplaats aan de Hogeweg, waar bouwbedrijf Van Wijnen 133 appartementen bouwt in opdracht van de Alliantie. Het initiatief is een samenwerking van een groep bedrijven.

BOUWKRINGLOOP Vijftien procent van al het bouwafval is nieuw materiaal, maar toch verdwijnt het volgens de initiatiefnemers nog te vaak in de afvalcontainer. Om die reden is in december vorig jaar de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS geopend aan de Zwaaikom 21. Daar zijn al 50.000 bouwartikelen verkocht, met als resultaat veertig extra werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door meer hergebruik levert dit ook nog een besparing aan grondstoffen en CO2-uitstoot op.

DOE-HET-ZELVERS Mieke Bleij van KLUS: ,,De 'zo goed als nieuwe' spullen zijn zeer in trek bij veel doe-het-zelvers die bij KLUS hun bouwmaterialen kopen. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de grootste stroom komt van particulieren, deels via afvalverwerker ROVA of het ophaalsysteem van de kringloopwinkel. Maar het 'redden' van materialen uit de grotere projecten in de professionele bouwsector is weer een hele andere uitdaging. Daarom zochten we een samenwerking met een bouwbedrijf. Fijn dat Van Wijnen hiervoor open staat."

TESTPROJECT Gijsbert Jansen van De Bouwkringloop: ,,Als testproject is door Hartog Containers te Amersfoort op de bouwplaats bij Van Wijnen een kleine inzamelcontainer geplaatst. De container is onderscheidend ten opzichte van alle andere containers door de bestickering van M-design. Zo staat er op een instructiepaneel wat er wel en niet in mag. De grote vraag is nu welke producten, die anders in de afvalcontainer belanden, erin terecht komen. Het pilotproject moet antwoord geven op deze vraag. Met als doel een methode te ontwikkelen waarmee straks in heel Nederland effectief materiaal kan worden gered op grote bouwprojecten, met een nog grotere milieuwinst en extra werkplekken als gevolg."

Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie