De Lieve Vrouw

2 november 2011 om 00:00 Achtergrond

In het festival Orígenes staat de Argentijnse cultuur centraal, met een verrassend en veelzijdig programma. ,,’Origenes’ toont de pure veelzijdigheid van de Argentijnse cultuur”, zegt Gabriela Zuarez, Argentijnse van geboorte, choreograaf, artistiek leider en initiatiefneemster. ,,Argentinië is meer dan tango en Maxima en met ‘Orígenes’ wil ik, zoals het woord het al zegt, terug naar de oorsprong, de bron van de Argentijnse cultuur. Zoals die is te vinden in de verschillende disciplines als theater, dans, muziek en beeldende kunst. Naast muziekoptredens en danstheater zijn er lezingen, exposities, documentaires en een exclusieve tango-salon.”

AMERSFOORT - Amersfoort is vanaf zaterdag 5 november een kleine week lang ondergedompeld allerlei boeiende vormen van Argentijnse kunst en cultuur. Het festival Origenes (bron, oorsprong) biedt tot en met woensdag 9 november een afwisselend programma van theater, dans, muziek, beeldende kunst, conferenties, lezingen, workshops en een heuse tangosalon. Locaties zijn het Lakma Museum Amersfoort, Stadsgalerij Amersfoort en Theater De Lieve Vrouw.

Zaterdag 5 t/m woensdag 9 november, 12:00 -17:00 uur

Expositie ‘Mikilo’, een mythologische Argentijnse vertelling in strip-vorm. Een collectief van Argentijnse tekenaars en schrijvers geven leven aan het stripfiguur ‘Mikilo’. Mikilo is geboren uit een ‘Diaguita’ legende (een indianenstam uit het noorden van Argentinië). Mikilo is half mens en half demon. Samen met zijn broer, antropoloog Adolfo Sosa wil hij de oude mythes en legendes van Argentinië ontdekken.

Video- documentaires

‘Desierto de los Olvidos’ door beeldend kunstenaar Cecilia Jaime. Eén van de hoogste zoutwoestijnen in het Andesgebergte van Cecilia Jaime’s geboorteland Argentinië is het vertrekpunt voor recent werk. Foto’s en een korte videoperformance zijn daar opgenomen. In 2009, in een eerste bezoek, zijn daar Ceilia Jaime’s gedachten en herinneringen ontstaan over haar eigen geschiedenis en die van haar land in de krachtige monumentale plaats: de zoutwoestijn van Jujuy.

‘Untitled (Marina)’ door beeldend kunstenaar Aimeé Zito Lema. Zij filmt de werkster Marina die in haar ouderlijk huis schoonmaakt. Nadat Aimée de werkroutine van Marina weergeeft, volgt de video de schoonmaakster naar haar eigen huis, in een buitenwijk van Buenos Aires. Daar eenmaal aangekomen vervolgt Marina haar dagelijkse huishoudelijk handelingen. In dit werk tracht Aimée Zito Lema de relatie tussen werk, dagelijks leven, de verschillende sociale klasses en de onderliggende verhoudingen bloot te leggen.

‘Mirta: Una tanguera en Holanda’ door journalist en documentairemaker. Colin van Heezik. Documentaire over de Tango in Nederland door de Argentinse danseres en Tango meester Mirta Campos in de jaren ‘80.

Plaats: Muurhuizen 104, Amersfoort. Entree 8 euro. Reservering 033 4808473 www.lakma.nl.

Exposties. Zaterdag 5 t/m woensdag 9 november

‘Jardin de Ilusión’ Marianne van Berlo. Marianne van Berlo werd in 1991 gegrepen door de tango. Sinds dat jaar gaat zij regelmatig naar Buenos Aires om te dansen. Elke middag en avond verzamelen zich daar de dansers in de salons, meteen na het werk of eten. De sfeer is onveranderlijk die van nostalgie, halfvergane glorie en sympathiek klein burgerdom. Terug in Amsterdam in haar atelier, wordt dit alles verbeeld in tekeningen en schilderijen.

Dans door Humphrey Bennett. Humphrey Bennett (Londen 1948) woont al lange tijd in Nederland en werkt vanuit zijn atelier in Baarn. De laatste jaren is hij gefascineerd door het ballet. Iedere week gaat hij naar de repetities van het Scapino Ballet of Het Nationaal Ballet om bewegingen van de dansers vast te leggen. Zijn dansers zijn snel op het papier gezet; snel omdat de bewegingen maar doorgaan en niet bevroren kunnen worden.

Plaats: Leusderweg 21, Amersfoort 033 4619380 Entree gratis.

Maandag 7 november: Lezingen over Argentijnse cultuur

19:00 uur: Inleiding door LAVUS -studenten Universiteit Utrecht.

19:15 uur: Gastspreker is Alejandra Slutsky. ‘Worstelen met het verleden’ De mensenrechtenbeweging en de strijd voor de herinnering van het dictatoriale verleden in Argentinië (1983-2006) door dr. Saskia van Drunen.

20:30 uur: ‘The Politics of Touch: the Feeling of Tango’ door dr. Rick Dolphijn

Plaats: Auditorium LAKMA Museum Muurhuizen 104. Tel: 033 465 8686 www.lakma.nl Reservering vereist Amanda Molenaar 0639545105 origenes@elsurmundoproject.nl Prijs € 9 voor 1 lezing € 13 voor de 2.

Dinsdag 8 november: Double bill dans programma

20:30 uur: Inleiding door LAVUS -studenten Universiteit Utrecht-door Stephanie den Blanken

20:40 uur: ‘Piece About Disappearance’ Choregraaf Pablo Fontdevila. ,,Een verlangen om met het publiek te communiceren op het niveau van sensaties en emoties, de choreografie concentreert zich op de processen die plaatsvinden in het heden, in onze eigen lichamen als dansers en toeschouwer.”

21:40 uur: ‘Patchagonia’ Choreografe Lisi Estaras. ,,Zuchtend en puffend opent Sam Louwyck de voorstelling. Alsof hij net rende voor z’n leven. Het besloten universum dat choreografe Lisi Estaràs creëert, drukt op je borst.” Deze versie van Patchagonia is een solo (fragment) van het originele stuk voor vier dansers van Les Ballets C. de la B.

Plaats: Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort Reservering 033 4226555 www.lievevrouw.nl Prijs € 15 / double programma dinsdag en woensdag: Prijs: € 25.

Woensdag 9 november Argentijnse Folklore & Tango muziek

20:30 uur: Het SureS Project. Concert Programma van Argentijnse Folklore & Tango muziek (Theaterzaal) SureS Project

Het SureS Project verkent de grenzen van de Argentijnse en Zuid-Amerikaanse folklore muziek. Onder leiding van Marcos Di Paolo op gitaar en met Orlando Miño op percussie, Daniel Lehmann op contrabas en met Santiago Cimadevilla (Tango) als ‘special guest’.

Met een gezamenlijke, jarenlange ervaring in verschillende projecten, hebben nu Santiago Cimadevilla en Marcos Di Paolo besloten samen te gaan werken aan een nieuw project dat hun persoonlijke visie op de tango zou weergeven. In navolging van de oude tangomeesters, brengen ze klassieke nummers weer tot leven door hun eigen interpretatie, vol met improvisaties en deconstructies maar altijd met respect voor de essentie van elke compositie.

20:30 uur Inleiding door LAVUS – studenten Universiteit Utrecht. Locatie: Theater De Lieve Vrouw,Lieve Vrouwestraat 13, € 15 (Passe-partout van 2 voorstellingen dans en muziek 8 en 9 nov € 25).

u Meer informatie over Origenes is te vinden op www.elsurmundoproject.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie