Marije Wijkamp

21 september 2011 om 00:00 Achtergrond

AMERSFOORT - ‘Regeltante tot en met’ is een kwalificatie die past bij studente Media & Entertainment Management Marije Wijkamp. ‘Gaan tot het gaatje’ had ook gekund. Haar eigen uitspraak ‘Waarom zou ik iets half doen?’, typeert haar evenzeer. Resultaat van deze gedrevenheid? Het mysterie van Amersfoort, een heuse speelfilm van ongeveer een half uur. Geïnspireerd op historisch Amersfoort en opgenomen op diverse locaties in de oude binnenstad, waaronder de befaamde heksenbrug bij het Havik.

Herma Klein Kranenberg

Na een doorlooptijd van anderhalf jaar en met medewerking van onder anderen haar broer en zus werd dit voorjaar de film ‘Het mysterie van Amersfoort’ aan familie en bekenden vertoond in huize Wijkamp. Mét ploppende champagne, zoals hoort op een première. Inclusief een trailer, bloopers, een enquête met vragen over de film en een prijsvraag. Ook een eigen logo dat de productiemaatschappij Wijkamp Productions B.V. verbeeldt, ontbreekt niet. ,,Het silhouet van een kameeltje, dat leek me wel leuk.” Stuwende kracht achter deze Amersfoortse productie is onmiskenbaar Marije.

Welke eenentwintigjarige presteert het om een film in eigen beheer te produceren en te regisseren, voor én achter de camera te staan, de montage voor haar rekening te nemen, een bijpassende soundtrack te kiezen en in een moeite door de PR en marketing van deze productie te verzorgen? Wat drijft deze van oorsprong Amersfoortse studente om een dergelijk project in haar vrije tijd zo aan te pakken?

Passie voor film en het gedoe eromheen

Marije brandt los. ,,Films hebben altijd al mijn interesse gehad, net als muziek trouwens. Al jaren kijk ik alles wat los en vast zit op filmgebied. Behalve de inhoud vind ik het gedoe eromheen ook heel interessant. Hoe alles geregeld wordt, de totale productie ervan. Ik vond het heel leuk dat zelf eens mee te maken van begin tot eind. De setting van de Amersfoortse binnenstad en de geschiedenis van de stad spraken me ook aan. Vandaar de keuze voor dit filmproject.”

Na een familiare brainstorm leverde haar zus het script aan dat Marije nader uit werkte. Daarbij lette ze als een ware producent in de dop op de praktische uitvoerbaarheid en de logistieke haalbaarheid van het geheel. Zo bleek het oorspronkelijke plan, een film die zich compleet afspeelde in de middeleeuwen, niet handig. Daarvoor bedacht Marije een oplossing. Centraal staat een uit de Middeleeuwen geflitste ‘heks’, die in onze tijd vreemde avonturen beleeft. Een zoektocht naar een middeleeuwse schat leidt tot vermakelijke ontwikkelingen. Uiteindelijk blijkt de ware schat van een geheel andere orde te zijn dan werd gedacht.

Tot in de puntjes de zaken verzorgen, op alles voorbereid zijn en bovenal kunnen improviseren. Licht blozend maar zelfbewust analyseert Marije op verzoek haar sterke kanten. ,,Organiseren doe ik graag. Dat blijkt tijdens mijn studie Media & Entertainment Management nu in Leeuwarden ook weer. Meestal ben ik degene die bij een studieopdracht het initiatief neemt.” Een voorbeeld hiervan is dat ze met een aantal medestudenten op jacht moest naar een popbandje. Beoogd eindresultaat was een CD met daarop een song van de band. Compleet met een projectomschrijving, een doortimmerd financieel plan en een contract. ,,Binnen twee weken klaar en af. Dat was een hele klus, vooral omdat mijn groepsgenoten in het begin voornamelijk computerspelletjes deden. Daar kon ik slecht tegen.” Als producent was Marije het aanspreekpunt in geval van problemen, en dus trok ze hard aan de bel. ,,Echt boos werd ik. Ik dreigde ze allemaal uit de groep te zetten. Dat hielp want daarna werkte iedereen keihard mee om het rond te krijgen.” Marije geeft het eerlijk aan: ,,Mijn grootste uitdaging was mijn studiegenoten te motiveren. De opdracht zelf was daarbij vergeleken een eitje. Inclusief de contractbesprekingen.” Dat belooft wat.

Ceremoniemeester op oma’s bruiloft

Mensen weten Marije te vinden als het op organiseren aankomt. ,,Ik was ceremoniemeester bij de bruiloft van mijn oma.” Pardon? Bruiloft van haar oma? ,,Ja, die reactie hoor ik wel vaker”, lacht Marije. ,,Het was inderdaad bijzonder om haar bruiloft mee te maken. Mijn oma was al jaren weduwe. Haar eerste jeugdliefde dook op, Kees heette hij, en opeens gingen ze trouwen. Verrassing! Ik mocht ceremoniemeester zijn. Vreselijk hectisch af en toe, maar het ging me goed af. Geweldig om te doen. Zorgen dat iedereen een mooie dag heeft en logistiek alles op rolletjes loopt. Echt iets voor mij.”

In haar nopjes dus als alles geregeld is en dat waar het om draait, in dit geval de trouwerij van haar Oma, in goede orde kan plaatsvinden. Haar organisatietalent zet ze graag in om een andere liefde, namelijk die voor kwaliteitsfilms en televisie, tot volle bloei te laten komen. ,,Eraan bijdragen dat een film of televisieprogramma tot stand komt, lijkt me fantastisch. Producent zijn van een grote filmproductie is mijn ultieme droom. Als regeltante zorgen dat het budget rond is, fondsen werven, alle praktische dingen regelen met als doel dat de regisseur zijn werk optimaal kan doen. Top toch?” Met een grijns op haar gezicht: ,,De producent is ‘the Big Boss’.” Die rol trekt haar wel.

Juniorloophondje

Niet bang om haar ambitie uit te spreken, is ze tegelijkertijd zonder meer reëel over haar uitgangspositie. ,,Na mijn opleiding begin ik natuurlijk onderaan de ladder. Als juniorloophondje zeg maar. Vind ik helemaal niet erg, want zo leer je het vak tenminste. Het allerliefst zou ik tijdens mijn opleiding al stage lopen bij de NOS. Daar doe je behalve ervaring ook allerlei handige contacten op. Netwerken - dat woord haat ik. Maar ik ben er al wel achter dat het daarom gaat. Wie ken je? Wie kun je waarvoor benaderen als je iets voor elkaar moet boksen? Het is zo belangrijk mensen te kennen. In het klein merkte ik dit ook al in mijn rol als ceremoniemeester of bij het maken van de film ‘Het mysterie van Amersfoort’. Het is gewoon handig als je veel mensen in je adresboekje hebt die je kunt inschakelen als er wat gedaan moet worden.”

Netwerken, een natuurlijk organisatietalent en de bereidheid flink aan te poten. Noodzakelijke ingrediënten om haar droombaan als producent te realiseren. Startpunt bij dit alles is echter haar passie voor films en muziek.

Oude films en televisieseries inspireren haar. Ze leert er veel van. ,,De snelheid waarmee mensen beelden opnemen, lag vroeger op ongeveer zeven seconden. Tegenwoordig zijn dat er nog maar drie. Dat merk je als je een ouwe Britse televisieserie als ‘The Onedin Line’ kijkt. Irritant traag gaat dat soms. Maar ook heerlijk om te zien hoe een mooi shot is gemaakt van de omgeving, hoe de golvende schepen in beeld gebracht zijn. Die wijde shots ondersteunen echt het verhaal.” De beweging van de muziek die lijkt mee te deinen op de golven, sluit hier naadloos bij aan. Een passend plaatje.

Pompeus en met power

,,Ik verzamel mooie soundtracks. Daarbij houd ik in mijn achterhoofd hoe ik die muziek zelf ooit kan inzetten voor een productie.” John Williams, die de muziek voor de films van ‘Harry Potter’ en ‘Raiders of the lost ark’ heeft gecomponeerd, behoort tot haar favorieten. ,,Gedragen, met veel power erin om de actie te begeleiden, daar houd ik wel van. Lekker pompeus. Zelfs van een ‘überslechte’ film als ‘Eragon’ kan ik genieten, puur vanwege de prachtige soundtrack van Patrick Doyle.” Genieten kan ze van de kaskraker ‘The Lord of the Rings’ met muziek van de componist Howerd Shore. ,,Daar klopt alles. Perfect gewoon.”

Een muzikaal oor heeft Marije. Ze overwoog zelfs een studie aan het conservatorium. Als trompettiste is ze al jaren aan Muziek- en Showband Juliana verbonden. Ook in de rol van zangeres laat ze van zich horen. ,,Bij het koor Stenden van mijn opleiding in Leeuwarden zong ik mee met de Mattheus Passion. Eerste sopraan was ik. Iedere dag stond ik op mijn kamertje mee te zingen met CD’s. Mijn huisgenoten werden er soms simpel van.”

Het toont de bevlogenheid waarmee Marije de dingen aanpakt. Stel dat over een aantal jaren deze producent to be ‘the Boss’ is van haar eigen bedrijf Wijkamp Productions B.V. Speelt de Amersfoortse binnenstad dan weer een prominente rol in een productie? Een ding staat vast: ‘Gaan tot het gaatje’, dát is wat dit ‘mysterie van Amersfoort’ het liefste doet. We zullen het zien.

Trailer op youtube

Voor wie een stukje wil zien van de film ‘Het mysterie van Amersfoort’, hieronder de link naar youtube. Trefwoord op youtube is de specificatie ‘Het mysterie van Amersfoort trailer’. Geniet van dit voorproefje met pittoreske beelden van de Amersfoortse binnenstad. http://www.youtube.com/watch?v=P5UtBUs2OTA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie