Boeiende Maria activiteiten in Museum Flehite

31 augustus 2011 om 00:00 Achtergrond

BINNENSTAD - Maria is helemaal van nu. De beroemdste vrouw aller tijden vervult zoveel verschillende rollen, als moeder, rolmodel, beschermster, troosteres, dat zowel gelovigen als zinzoekers ‘iets’ bij haar vinden. Het grote aantal mensen dat al een bezoek bracht aan de tentoonstelling Maria, idool van alle tijden, is daar een bescheiden bewijs van. Het museum heeft, deels in samenwerking met organisaties in de stad, bij de tentoonstelling een uitgebreid activiteitenprogramma opgezet dat vanaf september van start gaat. Er is voor elk wat wils: lezingen, stadswandelingen, een workshop beeldhouwen, muziek en film. Wie zeker wil zijn van een plaats, kan het beste reserveren.

Maria is al eeuwenlang de bekendste vrouw ter wereld. Ze is niet alleen de moeder van Jezus, maar ook bemiddelaar, oermoeder, troosteres en beschermster. In de zomer van 2011 wijdt Museum Flehite een uitgebreide tentoonstelling aan Maria. Aan de hand van kunst, objecten, foto’s en film wordt haar verhaal, en dat van de mensen die zij beroert, in beeld gebracht. In de maand september worden weer tal van activiteiten georganiseerd rond Maria. door Gerard Raven

Wie al naar de tentoonstelling is geweest, weet nu meer over de band die Amersfoort met Maria heeft. Zij hebben de kapel met het wonderbeeldje gezien en er misschien wel een kaarsje opgestoken. Ze zagen een mantelmadonna van spijkerstof; haar jeanszakken puilen uit van de boodschappen die aan Maria geschreven zijn. Bezoekers zijn verrast door de moderne kunst en af en toe geroerd wanneer ze een boodschap aan Maria in het gebedboek achterlaten. Het activiteitenprogramma biedt nog meer Mariabeleving.

Alternatieve Vrouwevaart

Eén van de hoogtepunten van het programma wordt de sfeervolle lichtjeswandeling op donderdag 15 september. Al eeuwenlang loopt men in Amersfoort één keer per jaar de zogenaamde Vrouwevaart: een processie ter ere van Maria. Tegenwoordig wordt de tocht op een zaterdagochtend gelopen, maar in vroeger tijden was dat ‘s avonds. Men droeg waarschijnlijk lichtjes mee en de bewoners van de huizen langs de route zetten mogelijk lichtjes voor hun ramen.

Museum Flehite laat, in samenwerking met partners als Theater De Lieve Vrouw en Gilde Amersfoort, de historische processie herleven. Net als vroeger lopen er notabele Amersfoorters mee: de burgemeester, priesters, notarissen. Onderweg ontmoeten we een aantal bijzondere figuren uit de bedevaartgeschiedenis en wordt het verhaal van het Mariamirakel uit 1444 verteld. Er is muziek en een sprankelende verrassing aan het einde van de tocht. Neem een kaars of lichtje mee; kinderen mogen met een lampion komen. Start 20.00 uur op het terras van Museum Flehite (die dag van 11 tot 20 uur open).

Mee met de wondermeester

Kinderen kunnen op woensdagmiddag 7 september (14.00 en 15.00 uur) een rondleiding over de tentoonstelling krijgen van een echte ‘wondermeester’. Rond het Mariabeeld van Amersfoort gebeurden in de Middeleeuwen ruim 350 wonderen: op voorspraak van Maria werden bijvoorbeeld mensen genezen en kinderen van de verdrinkingsdood gered. De wondermeester schreef dit allemaal op in een mirakelboek, dat nu in Museum Flehite te zien is. Nu vertelt hij over het Amersfoort van vroeger en de pelgrims die de stad overspoelden. De wondermeester wordt vertolkt door Abe de Verteller. Hij werkt al sinds 2004 als professionele verhalenverteller en is gespecialiseerd in historische verhalen.

Luisteren naar Lucas Bolsius

Rond de tentoonstelling Maria, idool van alle tijden is een uitgebreide lezingencyclus samengesteld. Zes sprekers vertellen over de Middeleeuwse bedevaart (prof. Dr. Ludo Jongen op maandag 19 september) of over rituele en moderne spiritualiteit (Guido de Wijs op maandag 3 oktober). Op maandag 12 september bijt burgemeester Lucas Bolsius het spits af een lezing over zijn Lourdesreizen in de Xaveriuskerk (‘t Zand 29). De burgemeester kreeg Lourdes met de paplepel ingegoten. Zijn vader hielp met het organiseren van de eerste vliegreizen naar het bedevaartoord. Sinds zijn achttiende gaat Bolsius bijna ieder jaar naar Lourdes. Ook dit jaar vertrok hij weer met twee bussen op een zelf georganiseerde reis.

Nog veel meer

Er is nog veel meer te doen in september. Zo geeft Barbara Bläsing op zaterdag 3 september een workshop Beeldhouwen met je hart. Wie wil kan haar werk ook in de tentoonstelling zien. Gilde Amersfoort geeft speciale Maria-stadswandelingen (bijvoorbeeld op 9, 17, 21 en 30 september) en Musick’s Monument speelt op zondagmorgen 18 september live in het museum hun bijzondere voorstelling over het Amersfoortse Mirakel.

Meer informatie

Het activiteitenprogramma stopt niet op 30 september. In oktober zijn er meer lezingen, rondleidingen en theatervoorstellingen. Ook de wondermeester komt terug in oktober en november. Alles staat op www.idoolvanalletijden.nl en in de folder die af te halen is in het museum. Reserveer wel tijdig: info@museumflehite.nl of 033 247 1100. De tentoonstelling is te zien t/m 6 november.

Gratis toegang voor Maria

Iedereen die Maria heet, vrouw of man, roepnaam of doopnaam, is op donderdag 8 september gratis welkom in Museum Flehite. Op 8 september is de geboortedag van Maria. Neem wel een geldig identiteitsbewijs mee!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie