Kerkennacht: waaier aan programma’s

22 juni 2011 om 00:00 Achtergrond

Graffiti-kunstenaars

AMERSFOORT - Zaterdag, 25 juni, vindt in Amersfoort de allereerste Kerkennacht plaats. Meer dan 45 kerken in de stad openen ‘s avonds hun deuren; elke kerk heeft een gratis programma: workshops, maaltijden, films, debatten, concerten, markten, rondleidingen enzovoort. ‘s Middags is er vanaf 13.00 uur een ‘voorprogramma’ in de binnenstad, met o.a. graffiti-kunstenaars en een ‘flash mob’. Aan het eind van de dag is er een concert aan de voet van de OLV-toren. Op deze pagina een greep uit de waaier aan programma’s.

Op de Varkensmarkt zijn vanaf 13.00 uur vijf graffiti-kunstenaars aan het werk. Ze maken grote panelen, over het thema ‘Een psalm van de straat’.

Flash mob

Wie van zingen houdt is welkom in de Johanneskerk, Westsingel 30. Daar begint om 14.00 uur de eenmalige repetitie voor een aansluitende kooruitvoering in de openlucht: ‘Ode on St. Caecilia’s Day’ van G.F. Händel. (zie voor de muziek: www.kerkennachtamersfoort.nl).

Rondleidingen

Gidsen van ‘t Gilde verzorgen om 14.00 en 16.00 uur gratis stadswandelingen langs kerken en kapellen vanaf Museum Flehite, Westsingel 50. Aanmelden gewenst: www.gildeamersfoort.nl en 033-4722236. Gerard Raven laat wandelaars de historie van Moderne Devotie in Amersfoort ontdekken. Start: Mannenzaal, Westsingel 47 (tegenover het museum). Reserveren is niet verplicht.

Beklimming toren

Tussen 13.00 en 17.00 uur gratis de OLV-toren beklimmen. Vertrek: elk heel uur. Ook de toren van de Bergkerk is ‘s avonds te beklimmen.

HeartBeat Percussion

Muziekgroep HeartBeat Percussion verzorgt ‘s middags optredens op diverse locaties.

Orgeltoer

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen op de fiets achter musicus Harry van Wijk aan. Hij maakt een korte tournee door de stad. Om 14.00 uur in de Nieuwe Kerk, daarna om 14.40 uur in de Evangelisch-Lutherse Kerk, om 15.20 uur in de Westerkerk en om 16.00 uur in de Kandelaarkerk.

Film

Om 16.15 uur draait in theater De Lieve Vrouw de veelgeprezen film Des hommes et des dieux. Gratis kaarten zijn af te halen bij de kassa, zolang de voorraad strekt. Om 22.45 uur is er nog een gratis film: Babette’s Feast.

De Westerkerk vertoont een docu-film over de rol van deze kerk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Carillonconcert

Bij de start de Kerkennacht om 18.00 uur luiden alle kerkklokken twee minuten: 45 kerken openen hun deuren. Om 18.02 uur geeft beiaardier Henk Veldman een concert op het carillon van de OLV-toren.

Eten in de kerk

Veel kerken bieden bezoekers een maaltijd aan. Zo heeft Evangeliegemeente De Ark doorlopend een open keuken; De Brug serveert een multiculturele maaltijd, net als de Heilige Geestkerk. De St. Henricusparochie kent een open maaltijd, evenals Victory Outreach. De migrantengemeenschap Grace Church vraagt bezoekers iets te eten mee te nemen uit de eigen cultuur. Ook de Fonteinkerk organiseert een maaltijd waarbij de aanwezigen het meegebrachte eten samen delen. Bij de Martuskerk mogen bezoekers zelf even aan het fornuis: ‘Wok je eigen maaltijd in 5 minuten’.

Kinderen en kerkennacht

Wie met kinderen naar de Kerkennacht gaat, kan terecht op het plein van de Nieuwe Kerk. Vanaf 17.00 uur (!) is er een programma met Oud-Hollandse spelletjes. De Martuskerk heeft een speurtocht uitgezet, net als de Westerkerk. De St. Martinuskerk heeft een familieviering, Het Brandpunt heeft een kinderprogramma (vanaf 17.00 uur), ook in de Aegtenkapel en in de Fonteinkerk zijn aparte activiteiten voor kinderen. ACC Jouw kerk heeft een springkussen.

Voor de oudere kids heeft Het Brandpunt een tienercafé, De Ark heeft een multimediaal programma voor jongeren. Het Apostolisch Genootschap heeft een film over jeugdactiviteiten en Kruispunt Vathorst biedt jongeren een workshop graffiti.

Vesper

Stichting Kerinam (Kerken in Amersfoort), bekend van de middagpauzediensten en mede-financier van de Kerkennacht, verzorgt om 19.00 uur een vesper in de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Muziek, heel veel muziek

De Fonteinkerk belegt een karaoke van psalmen en gezangen. Meezingen kan ook bij de cantorij van Het Brandpunt of de workshop wereldmuziek in De Herberg. In de Nieuwe Kerk verzorgt orkest ‘Trajectum’ een concert. De Boogkerk biedt wijkbewoners een open podium. Orgelmuziek klinkt o.a. in de St. Franciscus Xaveriuskerk (ook vierhandig!), de Andreaskapel en de Westerkerk. Victory Outreach laat u kennismaken met ‘praise and worship’, de Nieuw Apostolische Kerk heeft zangoptredens van duetten en kwartetten, in De Bron zijn optredens van Tourdion en Saxuette, in De Ark spelen een Antilliaanse en Portugese band, ook bij pinkstergemeente Immanuël en evangeliegemeente De Deur spelen muziekgroepen.

Sport

Op twee plaatsen wordt een open tafeltennistoernooi belegd: in de Martuskerk en De Bron.

Markt

Sommige kerken combineren de Kerkennacht met een markt. De Boogkerk heeft al vanaf 9.00 uur een zomermarkt; ‘s middags is er een boekenmarkt in de Heilige Geestkerk, ‘s avonds in de Nieuwe Kerk. Havikconcert-Kerkennacht

Om 19.30 uur geeft showband ‘Oranje’ in de Johanneskerk een kort concert. Daarna, rond 20.00 uur, gaat het publiek achter de muziek aan naar ‘t Havik. Het Havikconcert valt samen met de Kerkennacht en de organisatoren onderstrepen op deze wijze de goede samenwerking.

Multiculturele gemeenten

Kennismaken met migrantengemeenschappen in Amersfoort kan in het kerkgebouw aan de Appelweg, waar Grace Church een programma verzorgt, samen met Eglise Basileia (Frans-sprekend) en Oase (Arabisch-sprekend). Ook de migrantenorganisatie SKIN is daar van de partij.

In De Brug werkt de Chinese protestantse gemeente mee aan het programma. Andere multiculturele geloofsgemeenschappen zijn De Ark, Victory Outreach of pinkstergemeente Immanuël.

Vragen aan een dominee

Altijd al eens een vraag willen stellen aan een dominee? Dat kan in de Martuskerk, maar ook in de St. Joriskerk of in De Brug; daar zit zelfs een forum van predikanten.

Debat

De Bron heeft een debat belegd met bekende Nederlanders (o.a. radiopresentator Govert van Brakel, EO-presentator Tijs van den Brink) over de vraag: Waar geloof jij in? Ook de Nieuw Apostolische Kerk heeft een debat op het programma.

Themaprogramma’s

De Emmaüskerk heeft een vrolijk programma over het thema ‘Goedlachs geloven’, o.a. over humor in de kerk. De Bergkerk heeft een romantisch programma rond het bijbelboek Het Hooglied, gespeeld, geproefd, gehoord.

Vesper/stilte/viering

Wie stilte, meditatie, verdieping zoekt, kan bijvoorbeeld naar de vesper van Kerinam in de Evangelisch-Lutherse Kerk, of ook naar de Oud-Katholieke kerk, de St. Ansfriduskerk, de St. Josephkerk, de St. Franciscus Xaveriuskerk, de Heilige Geestkerk, de Nieuwe Kerk, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen, de St. Henricusparochie of de Orthodoxe Parochie.

Interactieve workshops

In de Aegtenkapel zijn workshops ‘muziek en beweging’. De Fonteinkerk biedt een workshop rond Taizéliederen, in de Kandelaarkerk zijn workshops percussion, bloemschikken en fotograferen. Het Apostolisch Genootschap leert bezoekers djembé-spelen. Bruidstaart versieren (en proeven) staat op het programma van de Bergkerk; de Adventkerk heeft een workshop over management en geloof en ook een wijnproeverij. De Lichtkring biedt (let op: ‘s morgens van 10.00-13.00 uur) een workshop muziek, en teken- en schilderworkshops.

Muziek in de gracht

Vanaf 21.00 uur varen zes boten van Waterlijn door de grachten, met muziekgroepen aan boord: Swing Close, DeMusicalMaria, kinderkoor Eigen Wijs, Voxtet, Taizé-koor, HeartBeat Percussion.

Slotconcert

Gospel Boulevard, een twintigkoppig koor met band, verzorgt om 22.00 uur een flitsend slotconcert: black gospel, op het Onze Lieve Vrouwe kerkhof. Burgemeester Lucas Bolsius vertelt er over zijn ervaringen tijdens de Kerkennacht.

uAlle openingstijden/adressen: www.kerkennachtamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie