Trompetterkorps speelt in Amersfoortse binnenstad

15 juni 2011 om 00:00 Achtergrond

AMERSFOORT - Strak in uniform met een zwarte baret op en glimmende blaasinstrumenten in hun handen, lopen honderdtwintig reünisten van het Trompetterkorps der Cavalerie (TdC) tijdens ‘Allemaal Amersfoorts’ op zaterdag 18 juni door de binnenstad. Eens in de vijf jaar is er een reünie voor oud-leden. Een van hen is Jim van Leersum (63), hij is oud-lid, oprichter en manager van het orkest, en speelt cornet in het korps.

door Thalina Koeleman

Het Trompetterkorps der Cavalerie werd op 1 april 1946 opgericht. ,,Tot januari 1948 bestond het uit oorlogsvrijwilligers, daarna werden het dienstplichtige muzikanten”, vertelt Van Leersum. ,,De dienstplicht was achttien maanden, waarvan de eerste twee maanden een basisopleiding.” Tot 1966 trad het orkest in zijn geheel aan en na zestien maanden weer af. ,,De toenmalige minister van Defensie besloot om te bezuinigen op deze korpsen. Formeel werd het TdC opgeheven, maar via een zijweg werd het orkest toch weer in leven geroepen.” Het gevolg was echter dat er elke twee maanden een nieuwe lichting muzikanten was en een deel van de muzikanten wegging. ,,In 1995 werd de dienstplicht opgeschort”, vervolgt Van Leersum. Hij richtte een reünieorkest op. ,,Het orkest bestaat nu uit zestig vaste oud-leden. Een keer in de drie weken repeteren we in de Bernhardkazerne in Amersfoort. Verder hebben we jaarlijks een aantal concerten en marsoptredens in binnen- en buitenland. Op de reünie komen ook oud-leden die eens per vijf jaar meedoen.”

Op zaterdag 18 juni verzamelen honderdzeventig reünisten zich op de Bernhardkazerne. ,,Daar drinken we een kopje koffie en repeteren we”, vertelt Van Leersum. ,,Het orkest bestaat die dag uit honderdtwintig muzikanten. Daarnaast lopen er vijftig reünisten mee zonder muziekinstrument. Zij zijn veelal niet meer in staat om marcherend een muziekinstrument te bespelen.

De mars begint bij het Zeevaarderspad. ,,Via de Kamp lopen we naar de Langestraat. Daarna gaan we door naar de Varkensmarkt. Daar wordt het defilé afgenomen door twee generaals en de locoburgemeester.” Het orkest loopt daarna via de Hellestraat naar het Brouwerplantsoen bij het Smallepad. ,,Bij de Koppelpoort spelen we nog twintig minuten. Daarna gaan we terug naar de kazerne. Daar wisselen de oud-leden nog wat sterke verhalen uit onder het genot van een borrel”, vertelt de manager glimlachend.

De muzikanten spelen onder meer de militaire marsen De Stad Amersfoort, National Emblem en Huzarenmars. ,,Op deze dag zal ik ook de nieuwe cd presenteren. Deze is samengesteld uit authentieke opnamen en marsen die wij als reünieorkest al eerder op cd hebben gezet.”

,,We hopen dat er veel publiek komt. We willen graag laten horen wat het korps altijd heeft gedaan in Amersfoort. Zoveel muzikanten produceren natuurlijk veel geluid”, vertelt Van Leersum.

Ondanks dat de reünisten ouder worden, gaat het orkest volgens Van Leersum de komende jaren gewoon door. ,,Tot 1995 waren er mannen in dienst, dus er zijn nog voor vijfentwintig jaar potentiële reüniemuzikanten. Na hun dienstplicht willen ze vaak een tijdje rust, maar na een paar jaar gaat het vaak toch weer kriebelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie