Aan de slag met golfbaan Hoogland-West

6 april 2011 om 00:00 Achtergrond

In november 2010 stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan Golfbaan Hoogland West dat de golfbaan mogelijk moet maken. Niet iedereen is enthousiast. Er loopt onder meer nog een beroep van de Vogelwacht Utrecht en de Stichting Behoud De Eemvallei. Voor de Raad van State is een voorlopige voorziening aangevraagd om te voorkomen dat er werkzaamheden worden verricht aan de golfbaan. Die zaak komt op 14 april voor bij de Raad van State.

HOOGLAND - Er is heel wat te doen geweest over de aanleg van een golfbaan in Hoogland West, maar de kans lijkt groot dat het terrein aan de Bunschoterstraat 23 binnenkort verandert in een 9 holes golfbaan met drivingrange. Wim Smink blijft eigenaar van de grond, maar Bert Schoenmaker gaat het terrein exploiteren. De drie hallen op het terrein wil hij gebruiken voor indoorgolf, golffitness en voor opslag. ,,Op 1 april 2012 wil ik open. Ik wil wethouder Mirjam Barendregt vragen de eerste bal te slaan.’’ door John Spijkerman

Golfbaanexploitant Schoenmaker gaat er vanuit dat hij zijn plannen toch helemaal kan doorvoeren. Samen met zijn vrouw Rinie wil hij de golfbaan exploiteren. Ze willen het woonhuis op het terrein betrekken en gebruiken als een soort beheerderswoning. Schoenmaker, die al een golfbaan heeft in Soestduinen, vertelt al tien jaar bezig te zijn met zijn plannen om in Amersfoort een golfbaan te beginnen. Aanvankelijk zou hij een golf drivingrange beginnen in Birkhoven, maar tot twee keer toe werden de plannen afgeblazen. Intussen had Schoenmaker daarvoor al de nodige kosten gemaakt. Om een mogelijke schadeclaim te voorkomen, ging de gemeente in overleg met Schoenmaker op zoek naar een andere geschikte plek. Die werd tenslotte gevonden aan de Bunschoterstraat in Hoogland-West. Eigenaar Smink bezit daar 27 hectare grond en drie hallen die hij in zijn geheel wel wilde verhuren. Daardoor bleek er in Hoogland-West ruimte voor een grotere golfbaan met drivingrange.

,,De gemeente en de provincie hebben ja gezegd tegen de golfbaan. En de vogels gaan er op vooruit’’, meent Schoenmaker. ,,Dat de natuur er met de golfbaan slechter van wordt, is allemaal onzin’’, vindt hij. ,,Het milieu gaat er juist op vooruit. Er komen tussen de 200 en 300 bomen bij. Dat worden hoofdzakelijk Hollandse eiken. Ik denk dat er 1 à 2 vogelsoorten verdwijnen op dit stukje, maar er komen wel andere soorten bij.’’ Volgens hem blijft de openheid van het landschap ook gewaarborgd.

Schoenmaker zegt nog niet te zijn begonnen met het werken aan de golfbaan. Met vergunning heeft hij alleen vijf eiken twintig meter verplaatst. De verplaatsing van die eiken was nodig in verband met de aanleg van de drivingrange. ,,Met 60 bij 400 meter krijgt Hoogland West de grootste drivingrange van de wereld’’, zegt Schoenmaker. ,,Normaal is zo’n drivingrange maximaal 200 meter lang, maar tot aan de Male Wetering is het hier al 275 meter. Professionals kunnen hier ook slaan. Er kunnen wedstrijden worden gehouden voor de langste drivingrange slag.’’ Eind april wil hij beginnen met het graven van vijvers, het verhogen van het terrein en het aanleggen van de holes. De Male Wetering die dwarsdoor het golfbaanterrein loopt, speelt een belangrijke rol. Over die Male Wetering worden twee bruggen aangelegd. Ook moeten er bomen worden aangeplant en worden rondom sloten gegraven. ,,En er komt een wal met heesters, waarover een openbaar pad loopt.’’ Dat pad wordt alleen toegankelijk via het clubhuis. In augustus en september wil Schoenmaker het terrein inzaaien.

Bijzonder ook is het gebruik van de drie hallen op het terrein aan de Bunschoterstraat 23. De grote hal van 1800 m2 wordt ingericht als zogenaamde pitch en put baan. Deze 18 holes indoor golfbaan wordt aangelegd met vijvers en bunkers. Er worden speciale golfballen gebruikt om te spelen. Volgens Schoenmaker is juist voor geoefende spelers de indoor golfbaan een uitkomst. ,,En als het slecht weer is, kun je altijd binnen terecht.’’ Een tweede hal van 800 m2 wordt ingericht als les- en oefenruimte. Ook komen er golf simulators in de hal. ,,Je slaat tegen een doek aan. Je kunt op die manier op de beroemdste banen ter wereld spelen.’’ In het middengedeelte komen de receptie, de golfshop, kleedruimtes en horeca met terras. Een derde hal van 1600 m2 wordt in zijn geheel als opslagloods gebruikt.

Schoenmaker denkt dat er straks voldoende belangstelling is voor zijn golfbaan. Er zijn al 500 geïnteresseerden die zich intussen via golfclubhoogland.nl hebben gemeld voor de golfbaan. ,,Ze komen hoofdzakelijk uit Amersfoort, uit Nieuwland en Kattenbroek.’’ Er is ruimte voor 600 leden. ,,Maar het blijft een openbare baan. Greenfee spelers zijn ook welkom. In Amersfoort zijn 4.500 geregistreerde golfers. Die gaan de baan allemaal een keer proberen.’’ De golfbaan wordt in de toekomst niet uitgebreid, verzekert Schoenmaker. ,,Het wordt absoluut geen 18 holes. Daar begin ik niet aan. Dat heb ik ook beloofd aan de gemeenteraad.’’

De aanleg gaat vele miljoenen kosten, vertelt Schoenmaker. Om de investeringskosten te kunnen betalen, heeft hij een aantal panden in Amsterdam verkocht. Een deel van het geld zal hij moeten lenen, en voor een ander deel zullen toekomstige leden ook meebetalen. Om lid te kunnen worden van de golfclub Hoogland moeten mensen straks een certificaat kopen. ,,Dat kost nog geen 3000 euro. Dat certificaat moet je aanschaffen, maar het blijft z’n waarde behouden. Het is een renteloze lening. Als je weggaat, wordt zij terugbetaald.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie