Mr. F.H. Schormans (links) en de griffier (midden) tijdens het online spreekuur bij Stadsring51.
Mr. F.H. Schormans (links) en de griffier (midden) tijdens het online spreekuur bij Stadsring51. VB Fotografie/Sabine Keijzer

Rechtbank houdt online spreekuren bij Stadsring51

Zorg

AMERSFOORT De rechtbank Midden-Nederland houdt sinds september online spreekuren bij schuldhulpverlener Stadsring51. De spreekuren zijn bedoeld voor klanten van Stadsring51 die hulp willen van een bewindvoerder. Zij hoeven dus niet meer naar de rechtbank voor een beslissing van de rechter. Bovendien is het bewind op deze manier sneller geregeld dan eerder het geval was. 

Twee dagdelen per week vindt het online spreekuur bij Stadsring51 plaats. Via een Skypeverbinding maakt de schuldhulpverlener contact met de rechtbank. De klant en de gewenste bewindvoerder zijn ook in de spreekkamer bij Stadsring51 aanwezig of nemen ieder vanaf de eigen locatie deel aan het spreekuur. Overigens kan er ook nog steeds rechtstreeks een verzoek worden ingediend bij de rechtbank in Utrecht of Amersfoort, wanneer iemand niet via Stadsring51 bewind wil aanvragen.

TIJDWINST Snelheid is een voordeel van de online spreekuren. Duurde het regelen van bewind eerder nog drie maanden, nu kan het al in twee weken geregeld zijn. Dat komt doordat de rechtbank minder tijd kwijt is aan administratieve voorbereidingen. Bovendien hoeft er geen zitting ingepland te worden. ,,Het laten instellen van bewind via het online spreekuur gaat daardoor veel sneller”, stellen (kanton)rechters Schormans en Hofman, werkzaam bij de rechtbank Midden-Nederland.

Tijdens het online spreekuur beoordeelt de kantonrechter of iemand zelf in staat is om zijn geldzaken te regelen. Zo niet, dan kan een bewindvoerder het overnemen. Vervolgens kijkt de kantonrechter waarom de hulp nodig is. Omdat de schulden iemand boven het hoofd groeien bijvoorbeeld, of vanwege fysieke of psychische problemen. ,,Hierdoor weten we direct op welke grondslag we het bewind kunnen uitspreken”, zegt Hofman. Als na het online spreekuur de benodigde documenten binnen zijn, doet de kantonrechter zo snel mogelijk uitspraak.

INFORMELER Ook vertelt ze dat mensen minder stress ervaren van de online spreekuren. Die zijn vergelijkbaar met zittingen in de rechtszaal, maar dan informeler. ,,Veel mensen vinden het toch wel erg spannend dat de rechtbank betrokken is. Het scheelt enorm in de zenuwen als mensen weten dat het spreekuur op kantoor bij Stadsring51 is. En dat de schuldhulpverlener erbij kan zijn.”

advertentie
advertentie