Menno Boersma: 'Je creëert een heel eigen zorg dynamiek binnen zo’n informele locatie.'
Menno Boersma: 'Je creëert een heel eigen zorg dynamiek binnen zo’n informele locatie.' Rinus van Denderen
Ondernemer in beeld

Zorg met een aangename dynamiek: Aangenaam ByMenno

Zakelijk

LEUSDEN Met zijn zorgorganisatie Aangenaam ByMenno biedt Menno Boersma dagbesteding en dagbehandeling aan voor mensen met (beginnende) dementie en de ziekte van Parkinson. Dat doet hij vanuit een ruime, karaktervolle villa aan de Dodeweg in Leusden-Zuid waarvan de grote tuin vrijwel naadloos overloopt in de bossen er omheen. 

Menno Boersma werkte jarenlang als verpleegkundige en voor zorggerelateerde ict-bedrijven en rondde hbo-studies health informatics en healthcare bedrijfskunde af. Door zijn ervaringen in de ouderenzorg ontwikkelde Boersma hierop een andere visie dan veel traditioneel ingestelde zorgaanbieders. Met Aangenaam ByMenno brengen hij en zijn vrouw Sonja die visie in praktijk. Boersma: ,,Wat ik bij zorginstellingen vaak zie, is dat er bij dagopvang altijd een vaste groep in een vaste ruimte zit met een vaste medewerker en een vast activiteitenprogramma. Dat is heel overzichtelijk, maar biedt niet de mogelijkheid om de regie bij je gasten neer te leggen. Mensen die hun leven lang die regie wel hebben gehad wordt die regie uit handen genomen zodra ze een vorm van dementie krijgen. Maar je ziet dat ze daar niet gelukkig van worden.”

Wat ik bij zorginstellingen vaak zie, is dat er bij dagopvang altijd een vaste groep in een vaste ruimte zit met een vaste medewerker en een vast activiteitenprogramma

In de Aangenaam villa wil hij ze die regie weer grotendeels teruggeven. Door zijn gasten meer keuze te geven in activiteiten en ze ook veel meer zelf te laten bepalen hoe ze die invullen. Natuurlijk kan de een daar beter mee omgaan dan de ander, weet Menno. ,,Soms moet je iemand daar wat mee helpen. Maar er zijn ook gasten die hier lekker gaan tuinieren of hout zagen. Dan moet je er niet continu naast gaan staan, want ze willen graag zelfstandig bezig zijn. En andere gasten hebben wat extra begeleiding nodig. Dat gaat dan meer één-op-één.”

ZOEKEN NAAR BALANS Gasten komen bij Aangenaam ’s ochtends binnen, waarna ze na de koffie uitwaaieren over het gebouw en de tuin. Om te wandelen, iets creatiefs te doen of iets anders, geeft Boersma aan. ,,Wij hebben de ruimte om de groep op die manier uit elkaar te laten vallen. Dat vraagt ook veel van onze medewerkers en vrijwilligers, vaak mensen met een ‘zorgachtergrond’. Zij worden getraind op het leren kennen en ‘lezen’ van onze gasten. Als je goed op hun signalen let, kun je overprikkeling voorkomen. Want als gasten te veel prikkels krijgen, raken ze in de war. Dan nemen we ze even mee naar een rustige plek of we delen de groep op. We kijken ook individueel hoeveel prikkels iemand kan hebben. Wij zoeken altijd naar balans tussen het activeren van het brein via prikkeling, en rust. Maar te veel is niet goed, want van overprikkeling wordt een gast niet happy.”

VRIJHEDEN Dat ‘lezen’ van de gasten vormt een continu proces. Een gevolg daarvan is, dat ook kan worden vastgesteld met welke vrijheden iemand om kan gaan. Dit betekent dat de contactmomenten met een gast per dag variëren, zegt Boersma. ,,Zo willen we gasten zo vrij mogelijk laten. We hanteren hier ook geen groepen met gradaties van dementie, maar kijken naar hoe het contact tussen de gasten onderling is. Mensen die goed met elkaar overweg kunnen, vinden elkaar toch op basis van interesse of achtergrond. Zo vormen die groepjes zich ook organisch wel.” Dat persoonlijk contact vindt Boersma belangrijk. Niet alleen met de gasten, maar ook met hun partners of familie. ,,Je creëert een heel eigen zorg dynamiek binnen zo’n informele locatie.”

Aangenaam zoekt nog mensen die gasten kunnen brengen en ophalen. Bij interesse graag contact opnemen met Menno Boersma via www.aangenaambymenno.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Aangenaam ByMenno. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

advertentie
advertentie