Hilde Tuytel, fysiotherapeut Artrose Instituut.
Hilde Tuytel, fysiotherapeut Artrose Instituut. AIN
Ondernemer in Beeld

Opening Artrose Instituut Nederland

21 september 2021 om 11:16 Zakelijk

AMERSFOORT Aan de Friesestraat 111, in het pand van Fysio Sport & Training De Isselt, opent vandaag het Artrose Instituut Nederland (AIN). Een jaar na de opening in Zeist breidt het Artrose Instituut Nederland uit , Amersfoort is de tweede vestiging. Het AIN wil bij mensen met artrose de kwaliteit van leven verhogen zónder operatie. Daarmee wil het de artrosezorg in Nederland verbeteren en de kosten verlagen.    

Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit zijn voornamelijk ouderen (50+). De aandoening komt vaak voor bij knie, heupen schouder. De hinderlijke klachten zijn doorgaans: pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling en soms instabiliteit. Vervelend, en een inperking van de kwaliteit van leven.  


SAMENWERKEN Vaak worden mensen met artrose naar het ziekenhuis verwezen voor een operatie. Als iemand daar nog niet aan toe is, verwijst de medisch specialist terug naar de eerstelijns zorg, zoals een fysiotherapeut. Werkt die behandeling niet, dan wordt naar een andere discipline gekeken, zoals een diëtist. Werkt die behandeling ook niet, dan volgt misschien nog eens een ergotherapeut of podoloog. Resultaat: degene met artrose wordt van A naar B en weer naar C gestuurd. Omdat die vakgebieden niet of nauwelijks met elkaar communiceren, gaat iedere zorgverlener alles opnieuw uitvinden. Daardoor gaat er veel (wacht)tijd verloren, terwijl de klachten aanhouden. Én de gezondheidszorg maakt daardoor onnodige kosten.

Johan Lemckert, fysiotherapeut en samen met Peter Kruft initiatiefnemer van het Artrose Instituut Nederland, vindt dat dat anders kan. ,,Juist door meerdere disciplines al samen te laten werken - bij ons is dat medisch specialistische zorg, fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek, podologie en lifestyle coaching - wordt er vanuit meerdere invalshoeken naar de oorzaken van artrose gekeken en wordt gelijk op meerdere vlakken behandeling gestart. Het resultaat is dat een operatie meestal kan worden voorkomen of uitgesteld.” De behandeling begint met een analyse bij de medisch specialist en fysiotherapeut. Prof. Dr.Frank Backx, sportarts en emeritus hoogleraar sportgeneeskunde, Drs. Jeffrey Boorsma, reumatoloog en Drs. Gerard Stapper, radioloog zijn als medisch specialisten verbonden aan het AIN.

Backx: ,,Een goede analyse geeft mensen inzicht in wat ze mankeren en wat ze nog wél kunnen. Op basis daarvan krijgen ze advies wat ze in het dagelijks leven niet moeten doen en wat ze nog wel kunnen of extra moeten doen. Patiënten weten meestal onvoldoende hoe het bewegingsapparaat in elkaar zit. Door inzicht te geven: wat doet een bepaalde belasting met jou en het gewricht, kunnen mensen keuzes maken. Bijvoorbeeld: door het hardlopen te laten, kunnen ze straks wél skiën.”

De spierbalans bij artrose is super belangrijk

Samen met de fysiotherapeut, bepaalt Backx of Boorsma welke behandeling met welke vakgebieden wordt gestart. ,,Behandeling is altijd maatwerk.” Oefentherapie is daarin een belangrijk onderdeel. Bij het Artrose Instituut Nederland kunnenmensen gaan trainen. Backx: ,,De spierbalans bij artrose is super belangrijk. Gewrichten moeten gestut worden door optimale spieren. Als het kraakbeen minder wordt, moeten de spieren als geweldige schokdempers het kraakbeenverlies opvangen. En soms kunnen delen van het gewricht, die niet aangetast zijn, juist meer gebruikt gaan worden.” 

Lemckert vervolgt: ,,Mensen moeten vaak ook iets met voeding doen. Tien procent gewrichtsreductie betekent bij artrose van de knie, 50 procent afname van pijn. Soms is er een ontsteking in het gewricht, medicatie en/ of voeding kunnen helpen de ontsteking te verminderen. En een podoloog kan door het aanmeten van op maat vervaardigde inlegzooltjes een standsverandering in knie of heup teweeg brengen. Een ergotherapeut geeft op zijn/haar beurt inzicht in de belasting en belastbaarheid van het gewricht bij bepaalde activiteiten en geeft advies om je energie beter over de dag te verdelen.”

KOSTEN BESPAREN Hoeveel kosten er bespaard kunnen worden door een operatie te voorkomen of uit testellen, kan Lemckert nu nog niet zeggen. Dat gaan we uiteraard wetenschappelijk onderzoeken en evalueren. Wel weet hij dat de kosten door de aanpak van het Artrose Instituut Nederland beduidend minder zijn. ,,Een nieuw gewricht kost ongeveer 10.000 euro, nog zonder de aanloopkosten. Nu krijgen elk jaar ca. 50.000 mensen een nieuw gewricht. De kosten die wij maken zijn een veelvoud minder. En als wij een operatie niet kunnenvoorkomen, maar wel kunnen uitstellen, is wellicht een tweede prothese-operatie na zoveel jaar niet nodig.” Backx is ervan overtuigd dat ziekenhuizen in de regio Utrecht/Amersfoort willen samenwerken met het Artrose Instituut Nederland, want dat ervaren we al zo in Zeist. ,,We moeten in het verlengde van elkaar gaan werken om de zorgketen te optimaliseren. En mocht er wél een operatie nodig zijn, dan kunnen wij preoperatief, maar ook in de nazorgbijdragen aan een optimaal herstel.”

Kijk voor meer informatie op www.artroseinstituut.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie