SZamen Gezond B.V.
SZamen Gezond B.V. Pauw Media
De Specialist

Duurzame inzetbaarheid werknemers

17 september 2021 om 15:15 Zakelijk

Duurzame inzetbaarheid, een term die veel wordt gebruikt door HR-adviseurs binnen bedrijven. Cao’s hebben er aparte artikelen voor waarin benoemd staat wat het belang is en op welke termijn er stappen gezet moeten worden. Maar hoe bereik je dit als werkgever? En wat betekent dat voor een werknemer zelf? Danielle Lagerweij, casemanager Szamen Gezond bv, legt het uit door middel van een voorbeeld. 

,,Neem Piet (53 jaar). Piet werkt al sinds zijn zeventiende als drukker. Mooie functie bij een fijne innoverende werkgever. Ook de vader van Piet was drukker en op die manier is hij in het vak gerold. Piet is een echte Bourgondiër. Lekker eten, mooie wijnen, biertjes, Piet geniet volop.”

PERIODIEK MEDISCH ONDERZOEK,,De laatste jaren merkt hij dat hij wel wat in gewicht toeneemt en veel last heeft van maag en darmen. Met als gevolg dat hij zich af en toe ziekmeldt. Omdat het telkens na een paar dagen weer gaat, gaat hij niet naar de huisarts. Ook dat heeft hij nog van huis uit meegekregen. Daarnaast lijkt het hem daarvoor ook niet ernstig genoeg. Als de werkgever een mail stuurt dat iedereen kan deelnemen aan een PMO (Periodiek Medisch Onderzoek) doet Piet mee op advies van zijn vrouw en de leidinggevende. Piet vult een vragenlijst in en heeft een gesprek met een verpleegkundige. De uitkomst van het onderzoek wordt persoonlijk met Piet gedeeld.

Zoals verwacht is zijn BMI te hoog, maar ook komt eruit dat zijn bloeddruk en suiker te hoog zijn. Piet geeft aan regelmatig klachten te ervaren. De uitslag is dermate dat de verpleegkundige Piet bij de bedrijfsarts laat inplannen. Na een persoonlijk gesprek met de bedrijfsarts gaat Piet met het gegeven advies naar de huisarts. Daar komt uit dat het goede leven geleid heeft tot diabetes en een maagzweer. Er is actie noodzakelijk om van de klachten af te komen, maar ook om in de toekomst klachtenvrij te blijven en op een gezonde manier zijn werk te blijven doen.”

NIEUWE UITDAGING ,,Piet geeft bij zijn leidinggevende aan dat hij blij is dat zijn werkgever de PMO heeft ingezet. Zelf had hij anders niet direct actie ondernomen. Tevens heeft dit hem aan het denken gezet. Hoe leuk hij zijn werk ook vindt, na 35 jaar is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Zijn nieuwe levensstijl/eetpatroon is lastig te combineren met de ploegendiensten. HR denkt graag met hem mee en na vele gesprekken leidt dit ertoe dat Piet een opleiding gaat doen om startende medewerkers intern te scholen en begeleiden. Net zoals zijn vader vroeger hem het vak bijbracht, de cirkel is rond. Piet blij, werkgever blij omdat Piet op deze manier duurzaam inzetbaar blijft en de knowhow binnen het bedrijf blijft!”

INFORMATIE Ook geïnteresseerd in een PMO? Loop eens binnen bij de HR adviseur op je werk of vraag informatie bij je arbodienst. 

SZamen Gezond B.V.
Danielle Lagerweij, casemanager
Laan 1914 41
3818 EX Amersfoort
033 285 92 42
info@szamen.nl
www.szamen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie