,,Ook zieke werknemers bouwen gewoon vakantiedagen op", legt Giessen uit.
,,Ook zieke werknemers bouwen gewoon vakantiedagen op", legt Giessen uit. Pauw Media
De Specialist

‘Hoe zit het met mijn vakantiedagen?’

16 juli 2021 om 09:15 Zakelijk

AMERSFOORT Vakantiedagen hebben we allemaal. Toch zijn er nog veel vragen over. Wat doe je bijvoorbeeld als je ziek wordt in de vakantie of kunnen vakantiedagen verjaren. Arbeidsjuriste Marista Giessen zet een aantal zaken op een rijtje.

,,Alle werknemers hebben wettelijk recht op vakantiedagen, om tot rust te komen en even op te laden. Hoeveel vakantiedagen je opbouwt, verschilt. Er zijn namelijk wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen bedragen viermaal de arbeidsomvang per week (bij veertig uur zijn dit dus twintig dagen). Vaak worden er wel wat meer vakantiedagen toegekend, dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen. Hoeveel dit er zijn staat in de arbeidsovereenkomst of CAO.”

VERVALLEN EN VERJAREN ,,Vakantiedagen kunnen vervallen of verjaren. In principe vervallen wettelijke vakantiedagen een halfjaar na het jaar waarin deze zijn opgebouwd. Werkgever en werknemer kunnen wel een langere vervaltermijn met elkaar afspreken. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen niet, maar verjaren. Dit gebeurt na een periode van vijf jaar, na de laatste kalenderdag van het jaar waarin deze vakantiedagen zijn opgebouwd.”

VAKANTIERECHTEN ,,Vakantiedagen vervallen niet zomaar. Werkgevers hebben een grote inspanningsplicht, wat inhoudt dat zij werknemers in staat moeten stellen én moeten motiveren om hun vakantiedagen op te nemen. Doen zij dit niet, dan komen de vakantiedagen niet zondermeer te vervallen. Werkgevers doen er daarom verstandig aan om werknemers tijdig en nauwkeurig te informeren over hun vakantierechten, om ervoor te zorgen dat zij hier gebruik van maken. Het is aan de werknemer zelf of, wanneer en hoeveel vakantiedagen hij opneemt. Wel kunnen werkgevers regels opstellen over het aantal op te nemen vakantiedagen en wanneer dit moet worden aangevraagd. Ook kan een werkgever bepaalde dagen als verplichte vakantiedagen aanmerken. Wanneer een werknemer vakantie aanvraagt, heeft de werkgever twee weken om te reageren. Zonder reactie staat de vakantie van de werknemer in principe vast. Het verzoek om vakantie kan alleen worden geweigerd als er sprake is van ‘gewichtige redenen’, zoals een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering. Gezien hier niet snel sprake van is, moet de werkgever van goeden huize komen om een vakantieverzoek te weigeren.”

ZIEKTE ,,Ook zieke werknemers bouwen gewoon vakantiedagen op. Daar staat tegenover dat zij ook tijdens ziekte vakantiedagen kunnen opnemen, wel in overleg met de bedrijfsarts. Wordt een werknemer tijdens zijn vakantie ziek, dan worden de vakantiedagen omgezet in ziektedagen vanaf het moment van ziekmelding. De werknemer behoudt dus zijn vakantiedagen. Wel moet hij de ziekmelding zo snel mogelijk doorgeven, bereikbaar blijven én een verklaring van een arts kunnen overleggen waaruit blijkt dat hij echt ziek was tijdens zijn vakantie.”

SZamen
Marista Giessen (arbeidsjuriste)
Laan 1914 41
3818 EX Amersfoort
033 285 92 42
info@szamen.nl
www.szamen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie