De herberg is van alle gemakken voorzien en tegelijkertijd ervaar je de sfeer van de oude binnenstad.
De herberg is van alle gemakken voorzien en tegelijkertijd ervaar je de sfeer van de oude binnenstad. Michaellablans.nl
Ondernemer in beeld

Café Onder de Linde start herberg: ‘Alles hier heeft een verhaal’

21 mei 2021 om 09:15 Zakelijk

AMERSFOORT Een stenen trapje is de eerste opstap naar de groene deur van Herberg Boven de LInde. De vijf treden ervan zijn een beetje uitgesleten. Eenmaal binnen volgt nog een trap maar dan wacht de vriendelijke gastvrouw je boven op. Ze vertelt je alles over de herberg en als je geluk hebt, ook van alles over Amersfoort...

De Groenmarkt is één van de oudste stukjes van Amersfoort. Aan de voet van de Joriskerk werd rond 1530 de binnenstad van Amersfoort, na een stadsbrand, herbouwd. Café Onder de Linde is ongetwijfeld dan ook één van de oudste café’s van de stad. Alles ademt er de sfeer van het late middeleeuwse leven. Al vanaf 1317 werden Groenmarkt, Appelmarkt en Papenhofstede toegevoegd aan de pastoorsgoederen. Hierdoor kwam het als immuniteit onder de kerkelijke rechtspraak. Vervolgden in Amersfoort waren er, onder het mandaat van de Sint-Joriskerk, veilig voor schout en schepenen. Je onttrekken aan het gezag lukt je niet meer rondom de Joriskerk, maar nog steeds ontkom je er niet aan dat je je even in de middeleeuwen waant als je door de kleine glas-in-loodraampjes vanuit je slaapkamer van Herberg Boven de LInde de straat opkijkt.

CAFE EN HERBERG „We zijn al jaren bezig met de inrichting”, vertelt Mied Herder, ze bestiert samen met haar partner Joop Stronks Café Onder de Linde. Ze vervolgt: „Het idee voor een herberg hebben we ook al lang. Sinds 2018. De hele procedure om de woning die het was, te verbouwen tot herberg was lang. Het zijn drie monumentale panden die aaneen gevoegd zijn in 1941.” Niet alleen de geschiedenis is bewaard, maar ook is de herberg daarmee verdeeld over verschillende verdiepingen en ruimtes. „Dat was wel wat,” beaamt Mied, „Niets is natuurlijk recht dus alles is pas gemaakt.”

In 2019 werd begonnen om de herberg te maken tot wat het nu is. En vorig jaar hadden de eerste gasten hun intrek kunnen nemen. Als corona er niet was geweest. Nu er weer meer mogelijk is, gaat de herberg gelukkig open voor gasten.

De warm ingerichte woonkeuken is van alle gemakken voorzien

ZUSTERHUIS Groepen tot en met negen personen kunnen onderdak vinden in Herberg Boven de Linde. Verdeeld over vier slaapkamers met, en alleen daarvoor zou je al een paar dagen willen vertoeven in de herberg, een prachtig warm ingerichte woonkeuken die van alle gemakken is voorzien. „Alles wat hier staat heeft een verhaal”, zegt Mied. „Sommige schemerlampjes zijn erfstukken, we hebben stoeltjes uit het zusterhuis van Armen de Poth en de details met etsen van de Amersfoortse gebouwen zijn gefotografeerd door mijn zus.”

Herberg Boven de Linde is voor iedereen die houdt van de sfeer van een echte oude binnenstad en een plek om een poosje te blijven.
Toeristen van buiten de stad kunnen de geschiedenis, cultuur en het uitgaansleven vanuit het hart van Amersfoort beleven. Maar niet alleen voor mensen van buiten de stad is Herberg Boven de Linde een uitje. Ook Amersfoorters kunnen hier genieten van wat Amersfoort te bieden heeft. Met de gastvrijheid van Joop en Mied.

Door Arnoud J Spaaij

Herberg Boven de Linde
Appelmarkt 16, 3811CT Amersfoort
herbergbovendelinde.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie