,,Veel mensen denken dat een testament niet nodig is, omdat het in hun geval in de wet al goed geregeld is", weet Guido van der Brug uit ervaring.
,,Veel mensen denken dat een testament niet nodig is, omdat het in hun geval in de wet al goed geregeld is", weet Guido van der Brug uit ervaring. Eigen foto
Ondernemer in beeld

‘Laat bezittingen na zoals jij het wilt’

22 april 2021 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Veel mensen denken dat een testament niet nodig is, omdat het in hun geval in de wet al goed geregeld is. Dat dit in sommige gevallen anders kan uitpakken blijkt in het onderstaande geval dat in de rechtspraak is gepubliceerd.”

DE DOMINICAANSE ZAAK ,,Een dag na hun huwelijk gaan een man en een vrouw op huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek. Tijdens de huwelijksreis komen zij op dezelfde dag aan een voedselvergiftiging te overlijden. Volgens de overlijdensakten overlijdt de vrouw om 12.12 uur en de man om 12.35 uur.”

DE WET ,,De man en de vrouw hebben geen testamenten gemaakt. Volgens de wet moet iemand bestaan om erfgenaam te kunnen zijn. Ondanks dat de man slechts 23 minuten later dan zijn vrouw overleed, bestond hij wel ten tijden van haar overlijden. Volgens de wet is hij daardoor de enige erfgenaam. Door zijn overlijden vererven vervolgens alle bezittingen van het echtpaar ter waarde van 200.000 euro naar de familie van de man. De familie van de vrouw: ouders, (half)broers en halfzus erven niets. Zij zijn het daar niet mee eens.”

DE RECHTSZAAK ,,In de daaropvolgende rechtszaak beslist de rechtbank dat in dit geval vasthouden aan de wet ingaat tegen het rechtsgevoel en onaanvaardbaar en niet redelijk en billijk is. De familie van de vrouw erft volgens de rechtbank haar deel, te weten de helft.”

,,De familie van de man gaat echter bij het hof in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Het hof vindt dat de wet hier niet opzij kan worden geschoven. Dat mag slechts in zeer uitzonderlijke gevallen en daarvan, vindt het hof, is hier geen sprake. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank. De wet wordt dus gevolgd en alle bezittingen vererven naar de familie van de man.”

Veel (jonge) stellen vinden een testament niet nodig

NUT EN NOODZAAK ,,Veel (jonge) stellen vinden een testament niet nodig. Zij zijn toch elkaars enige erfgenaam! De Dominicaanse zaak toont aan dat een testament dan ook nuttig kan zijn. In dat geval had bijvoorbeeld een ongevalsclausule dienst kunnen doen. Dit is een bepaling waarin staat dat als de partners binnen dertig dagen na elkaar overlijden zij niet van elkaar erven, maar dat dan, bijvoorbeeld, de eigen familie erft. Ook kun je een bepaling opnemen waarin staat wie er erft in het geval je precies gelijk of geruime tijd na elkaar komt te overlijden.”

INFORMATIE ,,Mocht u interesse hebben in meer en uitgebreidere informatie over dit onderwerp? Maak een afspraak voor een bespreking. U kunt u ook opgeven voor één van onze gratis lezingen. Zodra dit vanwege de coronaregels weer mogelijk is, kunt u dit terug vinden op onze website www.bbdnotarissen.nl of u kunt via ons algemene e-mailadres:
info@bbdnotarissen.nl aangeven dat u graag op de hoogte wilt worden gehouden over de lezingen.”

De specialist:
Bolscher-Brug-Deijl Notarissen
Mr. Guido van der Brug, notaris
Utrechtseweg 125
3818 EC Amersfoort
Tel. 033-4670700

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie