,,Dit nieuwste boek van Franco Faggiani heeft een originele invalshoek op WO II."
,,Dit nieuwste boek van Franco Faggiani heeft een originele invalshoek op WO II." Riemer
ADVERTORIAL

Boekhandel Riemer tipt: ‘De jongen die met de wolken speelde’

7 maart 2021 om 15:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. 

Deze maand: Franco Faggiani – De jongen die met de wolken speelde.

Dit is het vierde boek van de Italiaan Franco Faggiani. De grootste kans is dat je hem kent van ‘Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween’, een bijna thrillerachtig verhaal over een Japanse hardloper. Het werd gekozen als boek van de maand bij DWDD. Zijn nieuwste boek lijkt op 1 ding op zijn voorgaande romans: de natuurbeschrijvingen van Faggiani zijn prachtig. Hij is een langeafstandswandelaar en dat lees je in elk boek van hem terug. Voor het overige zijn er alleen verschillen.

ONTMOETING Dit nieuwste boek heeft een originele invalshoek op WO II. De hoogbejaarde hoofdpersoon Professor en archeoloog Filippo Cavalcanti krijgt opdracht om een groot aantal waardevolle schilderijen en andere kunstschatten (waaronder een doodskist met de titel ‘De jongen die met de wolken speelde’) voor de Duitsers in veiligheid te stellen. Hij is een heer en leeft volgens vastgeroeste regels en zijn leven lijkt over en hij geeft zich niet meer over aan prikkels. Maar door de oorlog moet hij kiezen voor het goede, dat soms de regels en opdrachten van hogerhand, overschaduwt. Maar meer nog dan de oorlog, zorgt de ontmoeting met Quintino ervoor dat hij zijn comfortzone verlaat. Hij voelt dat hij weer leeft en ergens in het boek zegt hij: ,,Mijn leven was niet meer zo kleurloos, mijn ziel kan nog dobberen, nieuwe trillingen ervaren.”

Toekomst, wat is dat…?

REFLECTIE Zijn toekomstige vriend Quintino is in een soort krijgsgevangenschap werkzaam als monteur. Hij wil vluchten en stelt de professor voor om ‘het boeltje in de vrachtwagen te gooien en er vandoor te gaan’. De botsende karakters, het avontuur dat ze tegemoet gaan en de uiteindelijke berusting van beide mannen maakt het een ontroerende roman, aansprekend voor iedereen. De reflectie op de oorlog en wat het met mensen doet is heel subtiel en komt vooral tot uiting in de mensen die ze onderweg ontmoeten. Sante bijvoorbeeld, die uit lijfsbehoud de Duitsers helpt. ,,Maar wat gaat u dan in de toekomst doen?” vraagt de professor hem. ,,Toekomst, wat is dat…?” 

Dit stemt me hoopvol voor de toekomst

AANDOENLIJK Als de mannen uiteindelijk de schatten denken over te kunnen dragen blijken de Amerikanen, de nieuwe ‘bezetters’, net zo hebberig te zijn als de Duitsers. Wat te doen? Quintino is zoals in het hele boek de positiviteit zelve en wanhoopt nooit. Het is aandoenlijk hoe ze uiteindelijk op een eilandje voor de Italiaanse kust belanden. Melancholisch kijken ze terug op hun reis. Hoewel de vergelijking van oorlogstijd met de coronatijd volledig mank gaat, kan ik me de vreugde van een heel dorp wel voorstellen, dat na 2 jaar weer normaal naar het vuurwerk kan gaan kijken. Dit stemt me hoopvol voor de toekomst. En zo’n stemming kan iedereen wel gebruiken.

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie van deze tip vind je op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook diverse andere tips. De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen, speciaal ingepakt. Na de lockdown bent u natuurlijk van harte welkom in onze karakteristieke winkel. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie