Van de jongeren stroomt 85 procent uit naar school of werk na het afronden van het traject dat Sandbergen biedt.
Van de jongeren stroomt 85 procent uit naar school of werk na het afronden van het traject dat Sandbergen biedt. Sandbergen
ADVERTORIAL

Meldpunt Sandbergen: hulp voor voortijdige schoolverlaters

4 maart 2021 om 17:15 Zakelijk

AMERSFOORT Met lede ogen zie je dat je kind geen zin meer heeft in school. Het verzuim neemt toe of je achttienjarige overweegt zichzelf uit te schrijven. Christel Sandbergen helpt jongeren in zo’n situatie.

Het is niet iets dat alleen tijdens de lockdown voorkomt maar Christel Sandbergen ziet het laatste jaar duidelijk een toename van leerlingen die moeite hebben met hun studie. Thuisonderwijs, thuiszitten en onzekerheid leiden tot meer vroegtijdige schoolverlaters. „Vaak is er een hoog verzuim of ze komen helemaal niet meer naar school en laten zich uitschrijven bij achttien plus zonder het behalen van een startkwalificatie”, weet Christel. „De aanleiding kan een onveilige thuissituatie zijn en vaak is er ook psychosociale problematiek.” Toch legt ze ook de vinger op de zere plek: „Bij jongeren ligt het natuurlijk altijd aan een ander. Soms is dat ook zo hoor, maar ik zoek toch de juiste ingang. Ik kan soms direct zijn maar zet vaak mijn humor in. Jongeren willen gehoord en gezien worden.”

Ik weet waar bij jongeren de pijn zit, ik lees tussen de regels door

GEHOORD WORDEN ,,Daarom heet mijn bedrijf ook Meldpunt Sandbergen, ze kunnen zich naar mij echt uitlaten over wat ze dwars zit.” Christel studeerde aan de Academie voor Coaching en Counseling en gebruikt de methodiek van Franklin Stephen Covey. „Dat betekent zelf de regie nemen. Dat is mijn uitgangspunt door de leerling zelf de draad op te laten pakken.” Ze weet waar ze het over heeft. Na haar studie was haar eerste opdracht bij Pantar, een groot werkbegeleidingsbureau in Amsterdam, waar ze als trainer mensen vanuit de bijstand naar werk toe leidde. „Als jong meisje, ik was vijftien jaar, werd ik zelf de straat op geschopt. Daardoor ging ik pas later studeren. Ik weet waar bij jongeren de pijn zit, ik lees tussen de regels door. Dat heb ik niet geleerd vanuit theorieboeken. Mijn eigen levenservaring maakt dat ik gezien wordt als authentiek en daar ben ik trots op.”

85 PROCENT Christel scoort goed met haar bureau. Van de jongeren stroomt 85 procent uit naar school of werk na het afronden van het traject dat ze biedt. Opdrachtgevers zijn vaak gemeentes of ROC’s. Meldpunt Sandbergen is gespecialiseerd in jongeren die 18 jaar en ouder zijn en dreigen voortijdig hun school te verlaten.

Ik leer ze vaardigheden waar ze de rest van hun leven wat aan hebben

WEER OP DE RIT Bij jongeren van 18 jaar en ouder ligt de begeleiding genuanceerd. „Benaderen van ouders mag niet vanwege privacy maar ouders zijn wel degelijk belangrijk. Verder is het zo dat ook al stopt een leerling, je valt tot je drieëntwintigste onder de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten.” Hulp vanuit de praktijk van Christel stopt niet bij deze begeleiding. „Ik geef maatwerk, zoals training en coaching. Ik leer ze vaardigheden waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Het is prachtig om te zien dat jongeren die bijna tussen wal en schip vielen, hun leven weer op de rit krijgen.” Sinds kort helpt Christel ook geadopteerde jongeren die vastlopen.

Meldpunt Sandbergen
Jongeren- adoptiecoaching & training
Telnr: 06 1605 6579,
info@meldpuntsandbergen.nl
www.meldpuntsandbergen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie