Merijn van Elsäcker (l) en Jan Carel van Dijk (r) zijn beiden blij met het boek.
Merijn van Elsäcker (l) en Jan Carel van Dijk (r) zijn beiden blij met het boek. Arnoud J Spaaij
advertorial

Stadsgeschiedenis van PLUS supermarkt

18 februari 2021 om 12:15 Zakelijk

AMERSFOORT Historicus Jan Carel van Dijk heeft de ontwikkeling van de stad samengevat in een prachtig boek. Niet zomaar een boek, maar een boek waarin je als klant van PLUS zelf de inhoud compleet kunt maken.

Arnoud J Spaaij

„We wilden eens wat anders dan Pokémonplaatjes sparen”, zegt Merijn van Elsäcker, supermarktmanager bij PLUS Amersfoort. Hij ziet de actie van PLUS helemaal zitten. Klanten kunnen het boek ophalen bij PLUS en daarna met boodschappen doen fotootjes sparen om op de juiste bladzijden te plakken. Iedere hoofdstuk begint met een inleiding en een hoofdfoto die schrijver en historicus Jan Carel van Dijk heeft opgediept uit de Amersfoortse ontstaansgeschiedenis. Van Elsäcker: „Dit sluit perfect aan bij de betrokkenheid van PLUS bij de buurt waarin we zitten. We merken dat klanten zelf ook die betrokkenheid hebben. We hopen echt dat heel veel mensen plezier aan de actie beleven.”
Historicus Jan Carel van Dijk bladert in de winkel nieuwsgierig door het boek. Hij heeft het boek nog maar net in handen. „Het is mooi geworden. Het is altijd een zorg om al die verschillende oude foto’s mooi in een boek te drukken. Het is moeilijk want het historische materiaal verschilt enorm in vorm, kwaliteit en uitvoering.” De drukker heeft vakwerk geleverd vindt Van Dijk.

We wilden eens wat anders dan Pokémonplaatjes sparen

ZEILBOTEN Op de voorkant van Amersfoort onze Stad prijkt een foto van de Koppelpoort. De verbintenis van de poort komt terug in het boek. „Amer, was ooit de naam van de Eem en voorde betekent doorwaadplaats”, legt Van Dijk de naam van de stad uit. Daar begint het boek ook mee. Waarna er in duidelijk afgebakende hoofdstukken onderwerpen als de middeleeuwen en latere jaren aan bod komen. „Amersfoort is op een aantal momenten ingrijpend gevormd of gegroeid. Voor de stad was de komst van de trein heel belangrijk”, legt Van Dijk uit. „Daarmee vestigde het leger zich hier en kwam de bevolkingsgroei, de handel en het vertier op gang. Maar ook de ligging nabij de berg is een belangrijke factor geweest. Daardoor werd het buitengebied interessant voor toerisme.” Van Dijk heeft het dan over toerisme in het verleden, toen het Bergpaviljoen, uitkijktorens, hotels en buitenverblijven werden gebouwd aan de zuid-westkant van Amersfoort. „Toen was de berg nog nauwelijks begroeid en stonden er meerdere uitkijktorens waar vanaf je de zeilboten op de meren bij Utrecht kon zien varen.”

Ook de recente ontwikkeling van de stad komt aan bod in het boek

KEI Ook de recente ontwikkeling van de stad komt aan bod. De nieuwe stadswijken, architectuur, en veranderende economie hebben een plek gekregen. De laatste pagina is gereserveerd voor alle Amersfoorters. Op een grote foto prijkt de Amersfoortse kei. Precies tegenover de PLUS staat de kei nu op een sokkel. In 1661 begon het gesleep met die enorme zwerfkei. Jonkheer Everard Meyster liet de steen naar de stad brengen waarna er nogal wat nieuwe plekken voor werden bedacht. Zo kregen alle Amersfoorters de naam keientrekkers.

PLUS Amersfoort
Arnhemseweg 4, Amersfoort
Tel. 033-4481060

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie