Sieger van Looijengoed
Sieger van Looijengoed Szamen
Advertorial

De Specialist: ‘Pippi Langkous in crisistijd’

13 januari 2021 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT K,,erst is in zicht en dat had haar topmaand moeten zijn als café-eigenaar. In plaats daarvan staat Maartje op zolder op te ruimen. In een oude doos met kaarten vindt ze een kerstkaart van haar grootouders. ‘Fijne kerst, een voorspoedig 2008 en …’ De rest is onleesbaar. Dat moet ze haar ouders eens laten ontcijferen”, schetst specialist Sieger van Looijengoed namens SZamen over creatief ondernemerschap.

,,Tijdens de crisis in 2008 nam Maartje zich voor zich in de toekomst van niets te laten weerhouden. Maar eenmaal thuis dringt door hoe ze ervoor staat. Ze schuift gefrustreerd de kerstpakketten aan de kant waarmee ze nog wat van haar voorraad probeert te verkopen. Dit is niet waarom ze ging ondernemen.”

EIGENAARSCHAP EN LEF ,,Maartje moet nog één klant ontvangen voor een grote bestelling kerstpakketten. Als de pakketten zijn ingeladen vertelt de klant dat ze Anna heet. Ze wilden graag een uniek cadeau voor hun personeel en hoorden via-via over Maartjes situatie. Maartje lacht onverschillig: ‘Alles is verkocht en ik heb niks meer te doen.’ Anna glimlacht. ‘Klopt. Maar hoe jij overeind blijft, dat toont eigenaarschap en lef. Jij komt verder dan je denkt.’”

,,Kerstavond is al over een week. Maartje wordt gebeld door Joost, de man van Anna en directeur van het bedrijf. Of ze tijdens de online kerstborrel haar inspirerende verhaal wil vertellen. Even denkt ze dat ze niet serieus genomen wordt, maar ze stemt volmondig in. Maartje krijgt na dit eerste succes steeds meer aanvragen. Ze ontdekt haar talent om haar verhaal te delen.”

BEGRIP ,,Het is kerstavond, een jaar verder. Maartje werkt een idee uit voor een event in haar café. Met de versoepelingen lijkt dat weer mogelijk. Maar een dag voor haar event is er een persconferentie. Conclusie: ze moet annuleren. Ze belt haar klanten, te beginnen met Anna met wie ze inmiddels bevriend is. Ze stuit bij iedereen op begrip.”

PIPPI LANGKOUS ,,Die avond bekijkt ze het kaartje van haar grootouders. Ze heeft ontcijferd wat er staat ‘Fijne kerst, een voorspoedig 2008 en onthoud dat jij onze Pippi Langkous bent’. Ze lacht en belt Anna: ‘Hé, met Pippi, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.’ Ze spreken af om morgen koffie te drinken. Er zijn nieuwe ideeën uit te werken.”

HOOPGEVEND ,,De creativiteit en het eigenaarschap die wij hebben gezien in 2020 is hoopgevend. Ja, de omstandigheden waren uitdagend afgelopen jaar. Maar hoe je ermee omgaat, heb je zelf in de hand. Er zijn altijd dingen die je wél kunt doen. Wij kijken uit naar alle nieuwe mogelijkheden in 2021!”

SZamen
Laan 1914 41, 3818 EX Amersfoort
033 285 92 42/ 06-54 92 87 98
Sieger@szamen.nl
www.szamen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie