'Het enige wat we soms horen is dat als mensen toch niet op vakantie gaan, de grote beurt ook niet zoveel haast heeft.'
'Het enige wat we soms horen is dat als mensen toch niet op vakantie gaan, de grote beurt ook niet zoveel haast heeft.' Google Streetview

Gevolgen corona eerder positief dan negatief voor autobedrijven

Zakelijk

REGIO De coronacrisis treft Nederland enorm hard en bij veel bedrijven, zoals de horeca-ondernemers, staat het water tot aan de lippen. Alle zeilen moeten worden bijgezet om niet te verdrinken en de gevolgen zijn ongekend. Toch zijn er ook ondernemers die positieve gevolgen van de lockdown tegenkomen en er misschien zelfs wel op vooruit gaan. Autobedrijven bijvoorbeeld. Een rondje langs enkele Edese garages en dealers levert een unaniem geluid op: de coronacrisis heeft voor tegenslagen gezorgd, maar over het algemeen gaat het goed en misschien zelfs wel beter dan ooit.

Fred Wicherts van Autobedrijf de Hoorn uit Ede legt uit. ,,Eigenlijk is het tijdens corona tijd alleen maar drukker bij ons geweest. We hebben geen verkoop van auto’s, maar wel onderhoud en ik denk toch dat mensen geld wat normaal gesproken in een vakantie gaat, nu in de auto of het huis hebben gestopt.” Volgens Wicherts loopt het storm bij zijn bedrijf. ,,De werkplaats kon mooi doordraaien. We zijn met zijn tweeën en dat kan, ook met de afstand, prima in een werkplaats van driehonderd vierkante meter.” De buurman van Wicherts handelt in auto’s en doet dus ook de verkoop. ,,Dat is compleet ingestort. We zien het nu een beetje bijtrekken maar dat was eigenlijk een drama.”

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen uit de regio.

VERKOOP Dat de coronacrisis invloed heeft op de verkoop wordt bevestigd door andere Edese handelaren. Diderik van Gent (Toyota Van Gent) is heel duidelijk: ,,Elke keer als ik het woord corona hoor, ben ik er ook alweer klaar mee.” Bij hem was het de eerste weken tot maand redelijk tam in de verkoop, ,,maar inmiddels bezoekt de klant onze showroom weer volop.” Harry Bloemendal van het Lunterse autobedrijf Bloemendal herkent dat. ,,Aan het begin van de crisis merkten we dat mensen een beetje afwachtend waren geworden. Inmiddels is dat over en gaan eigenlijk alle reparaties door. Het enige wat we soms horen is dat als mensen toch niet op vakantie gaan, de grote beurt ook niet zoveel haast heeft.”

Laatstgenoemde is juist tegenovergestelde bij Autobedrijf Westri. Wesley van Meegdenburg legt uit. ,,Door het hele coronagebeuren is het alleen maar drukker geworden. Mensen konden niet meer op vakantie, niet meer stappen met je maten of eventjes uit eten. Dan blijft er een heleboel geld over wat in de auto gestopt kan worden.” 

De Edese auto-ondernemers hebben dus niet veel te klagen, zo zeggen ze ook zelf. Voor autobedrijven is het, in tegenstelling tot veel andere ondernemers, nog redelijk behapbaar en ondanks een verkoopdip lijken de bedrijven de crisis vooralsnog goed te doorstaan.

door Job Oldegbers

advertentie