Sieger van Looijengoed.
Sieger van Looijengoed.
Advertorial

De Specialist: 'De spelregels van uitrusten en vakantiedagen'

15 juli 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT Onzekerheid of je baan er straks nog wel is. Bij elke kriebel in de keel bezorgdheid (‘Ik zou toch niet ook?’). En voor veel mensen daarbij ook nog een parttime baan als homeschooling expert. Het afgelopen kwartaal heeft nogal wat van ons gevraagd. Mooi dus dat de vakantie voor de deur staat. Een paar weken aaneengesloten vrij zijn, doet wonderen voor ons gestel. Hoe zit het eigenlijk met de regels rondom vakantie in tijden van een pandemie? Specialist Sieger van Looijengoed geeft namens SZamen meer duidelijkheid.

Wanneer ben je op vakantie?
Zeker dit jaar staat ons beeld van vakantie op losse schroeven. Blijven we in Nederland? Waag je toch de reis naar het buitenland? Bij SZamen is onze definitie van vakantie simpel: uitrusten. Dat kan in je eigen achtertuin, of misschien op een Spaans strand. De werkelijkheid haalt ons soms snel in. Vandaar ook dat de overheid vakantiedagen niet koppelt aan locaties.

Hoeveel vakantiedagen?
Dit hangt af van hoeveel je werkt. Je hebt recht op 4 keer het aantal uren die je per week werkt. Bij een 40-urige werkweek is dat dus 160 uur (20 dagen). Soms komt daar nog extra verlof bij. In jargon: bovenwettelijk tegoed.

Hoe lang gaan vakantiedagen mee?
De wettelijke vakantiedagen over dit jaar gelden tot 1 juli 2021. Bovenwettelijke dagen kunnen zelfs vijf jaar mee. Check wel even de cao en het contract op uitzonderingen. Wordt een werknemer ziek? Dan kan hij of zij die dagen in overleg ‘bewaren’ tot hij of zij beter is. Dat hoeft overigens niet, want ook bij re-integratie mag je als werknemer vakantie opnemen.

Vakantie-aanvraag weigeren, mag dat?
Weigeren of verplaatsen van een aanvraag kan alleen bij ‘gewichtige redenen’. Denk aan een bedrijf dat in problemen komt als twee collega’s met dezelfde functie tegelijk op vakantie willen. Soms mag een werkgever je verplicht dagen op laten nemen, bijvoorbeeld in de bouw. Het belang van de werkgever is dan groter dan dat van de werknemer.

Wat doe je bij negatief reisadvies?
We hebben afgelopen maanden gezien dat situaties snel veranderen. Is iemand op vakantie in een land waar ineens een negatief reisadvies geldt? Er is geen pasklaar antwoord wie dan de gevolgen draagt. Juridisch wordt gekeken wat ‘redelijk en billijk’ is. Hetzelfde geldt als iemand twee weken in quarantaine moet bij terugkomst.

Wist je dit al?
We vinden het tegenwoordig heel normaal dat ons salaris gewoon gestort wordt. Ook na een paar weken vrij. Dat hebben we te danken aan loodgieters en bouwvakkers die na de Tweede Wereldoorlog afdwongen dat loon werd doorbetaald. Zo hadden zij ook de financiële speelruimte om uit te rusten op vakantie.

Of je nu werkgever of werknemer bent: geniet komende periode van de rust. Werkgevers krijgen uitgeruste mensen terug die productiever zijn. Een simpelere aanpak van duurzame inzetbaarheid bestaat bijna niet.

SZamen
Sieger van Looijengoed
Laan 1914 41
3818 EX Amersfoort
Tel. 033-2859242/06-54928798
Sieger@szamen.nl
www.szamen.nl

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie