Afbeelding
ESTER OVERMARS FOTOGRAFIE

De Specialist: 'Zorg voor ouders, splijtzwam in gezin'

4 december 2019 om 15:00 Zakelijk

AMERSFOORT Hoe vaak komt het niet voor dat broers en zussen ruzie krijgen over de nalatenschap van hun ouders? Niet alleen spullen en geld worden verdeeld. Ook wordt de rekening opgemaakt van de jeugd en ieders rol in het gezin. Dat kan emoties, frustraties en oud zeer oproepen.

Zeker als één kind de mantelzorg naar zich toe trekt. Zoals in het gezin De Vries, dat mij vroeg te helpen bij de afhandeling van de nalatenschap van hun ouders. Oudste dochter Gerda heeft jarenlang intensief voor haar ouders gezorgd. Moeder dementeerde ernstig; samen met vader heeft Gerda moeder thuis verzorgd. Toen moeder overleed, bleek vader zo uitgeput dat hij allerlei kwalen ontwikkelde. Dochter Gerda ging nu voor hém zorgen en maakte een eindeloze reeks ritten met hem naar het ziekenhuis. De andere broers en zussen hielpen ook. Maar Gerda woonde vlakbij en moeder had het liefst deze dochter om zich heen.

OP HAAR MANIER Gerda begon al snel het huishouden van haar ouders op háár manier te runnen. Na het overlijden van moeder bleef dat zo. Ook de meeste beslissingen nam zij alleen. Als een van de anderen wilde helpen, hield ze dat af: Gerda vond dat ze het niet goed deden. Een van haar broers kwam minder vaak langs; het voelde of hij niet bij zijn ouders, maar bij zijn zus op bezoek kwam.

Nadat ook vader was overleden, barstte de bom. Gerda wilde dankbaarheid van haar broers en zussen omdat zij bijna al haar tijd aan haar ouders had besteed. Broers en zussen waren juist erg ontevreden hoe de laatste jaren waren verlopen doordat Gerda ('zoals altijd al') geen inbreng van anderen duldde.

STREEPJE VOOR De ruzie liep hoog op. Nu de ouders er niet meer waren hield niemand zich meer in. 'Jij ging altijd al je eigen gang'. 'Jij had een streepje voor bij pappa.' 'Ik laat niet meer over mij heen lopen!' De afhandeling van de nalatenschap werd een enorm probleem, de verhoudingen waren te verstoord. Als NalatenschapsMakelaar heb ik de verdeling wel kunnen regelen. De enige manier was om het zo zakelijk mogelijk te doen. Alle communicatie ging via mij. Ik verdeelde de inboedel met wensenlijstjes van elk kind zo gelijk mogelijk, ik verkocht waardevolle spullen en zorgde dat ieder een gelijk deel kreeg. Zo was dát in elk geval opgelost. De sfeer bleef helaas ijzig.

BALANS De ouders waardeerden de hulp van Gerda, maar hadden vast niet gewild dat het gezin daardoor zou splijten. Hier zie je hoe belangrijk het is als kinderen de zorg voor ouders sámen regelen. Probeer de balans met elkaar te vinden, met respect en ruimte voor ieders rol. Dan kun je, anders dan in het gezin De Vries, uiteindelijk ook je jeugd samen afsluiten, en verder met de rest van je leven.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie