Afbeelding
Pixabay

Hoe vaak klaagden Amersfoorters over geluidsoverlast?

12 mei 2021 om 05:01 Wonen

AMERSFOORT Er wordt sinds de corona-uitbraak flink meer geklaagd over geluidsoverlast. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari van dit jaar bijna 187.000 ‘herriemeldingen’ binnen. In dezelfde periode een jaar eerder waren dit er zo’n 120 duizend, goed voor een stijging van ruim vijftig procent. Dat blijkt uit politiecijfers.

In Amersfoort werd bijna tweeduizend keer geklaagd (1916 meldingen) en dat zijn 121,7 meldingen per tienduizend inwoners. Niet verrassend dat dit hoger ligt dan de meer landelijk ingerichte buurtgemeenten. Vergeleken met steden van vergelijkbare grootte echter, valt de overlast wel mee in de Keistad: Arnhem telde in dezelfde periode 3249 meldingen, Enschede 2766 en Den Bosch 2255.

In alle provincies en in vrijwel alle gemeenten is sinds de corona-uitbraak vaker geklaagd over geluidsoverlast ten opzichte van een jaar eerder. Ook uitgesplitst naar maand blijkt iedere maand meer werd gemeld dan voor de corona-uitbraak. Vooral in augustus werd veel overlast gemeld, maar ook begin dit jaar lag het aantal meldingen bijna dubbel zo hoog als in januari en februari vorig jaar.

OOK MEER OVERLAST Naast een stijging van klachten over geluidsoverlast kreeg de politie ook meer telefoontjes binnen over overlast van jeugd, rond zwervers en verwarde personen. Volgens de politie werd de afgelopen tijd meer overlast ervaren omdat Nederland gedurende het jaar massaal thuis moest blijven. Hoewel er vaker werd geklaagd over overlast door geluidshinder in het algemeen, zoals van buren of mensen op straat, daalde het aantal overlastmeldingen rond evenementen en rond de horeca het afgelopen jaar wel.


Op bovenstaande kaart staan per gemeente het aantal meldingen over geluidsoverlast en het aantal meldingen per tienduizend inwoners. Dat laatste getal bepaalt de kleur op de kaart. Door het aantal meldingen af te zetten tegen dezelfde periode een jaar eerder is ook de ontwikkeling van het aantal meldingen berekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie