Afbeelding
pixabay

Wat is een gemiddelde koopwoning in Amersfoort waard?

10 september 2020 om 06:29 Wonen

AMERSFOORT Wederom is de gemiddelde woningwaarde toegenomen. Op 1 januari van dit jaar lag de gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning op 270 duizend euro, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Niet eerder lag de gemiddelde WOZ-waarde zo hoog, meldt het CBS donderdag. Het statistiekbureau noteerde daarmee de stijging de grootste in vijf jaar tijd.  

Het statistiekbureau noteerde daarmee de stijging de grootste in vijf jaar tijd. Ook in Amersfoort stegen de prijzen flink; met 8,5 procent. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning steeg van 281.000 naar 305.000 euro dit jaar. Gemiddeld voor Utrecht is dat inmiddels 323.000 euro.

Bekijk in de interactieve tool hieronder hoe de WOZ zich ontwikkelde in andere gemeenten in Nederland. Vul daarvoor in het zoekscherm een gemeentenaam in.

WOZ De WOZ-waarde is een vaste waarde van een woning die wordt gebruikt om de hoogte van bepaalde belastingen, zoals het woningforfait of de ozb, te bepalen. WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ-waarde gaat over alle woningen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. In de wet WOZ is bepaald dat het voor een aantal belastingen handig is als er gerekend wordt met één waarde voor een woning. Om dat voor elkaar te krijgen worden woningen ieder jaar op 1 januari getaxeerd door onder andere te kijken naar de ligging, grootte en het type huis.

De waarde wordt bepaald op een vastgelegde peildatum, dat is altijd 1 januari een jaar eerder. Daarom volgt de WOZ-waarde de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. De WOZ-waarde laat dan ook pas na 2015 een stijging zien, terwijl de huizenprijzen al wat langer stijgen. 

Op de kaart vind je twee soorten cijfers. In de tooltip en het pop-upvenster vind je gemiddelde WOZ-waarde (x 1000 euro) op 1 januari 2020 en 1 januari 2019 terug. Op basis van deze cijfers hebben we het procentuele stijging in 2020 t.o.v. 2019 berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. 

Over sommige gemeenten zijn geen bedragen van dit jaar of van vorig jaar beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze vorig jaar zijn heringedeeld. In dat geval kunnen er geen ontwikkelingscijfers uitgerekend worden. Deze gemeenten zijn grijs ingekleurd op de kaart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie