Harun Keskin (midden, met jas) is sinds januari voorzitter van het Platform voor Levensbeschouwing en Religies.
Harun Keskin (midden, met jas) is sinds januari voorzitter van het Platform voor Levensbeschouwing en Religies. BDU

Harun Keskin nieuwe voorzitter Platform voor Levensbeschouwing en Religies

24 mei 2023 om 08:15 Religie

AMERSFOORT Begrip voor andere religies en vertrouwen in elkaar zijn de kernwaarden waar het Amersfoorts Platform voor Levensbeschouwing en Religie al 25 jaar voor staat. Sinds januari 2023 is Harun Keskin voorzitter en speelt hij een belangrijke rol in de toekomst van het platform.

Harun Keskin heeft een sterke verbondenheid met Amersfoort, aangezien hij er geboren en getogen is. ,,Vanaf mijn jeugd heb ik altijd al een diverse vriendenkring gehad. Iemands afkomst of cultuur was altijd een verrijking voor de groep, nooit een belemmering om er deel van uit te maken. Mijn ouders waren altijd al maatschappelijk betrokken bij de moskee, school en sport. Van hen heb ik meegekregen een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Als zelfstandig adviseur heb ik vooral in de private sector gewerkt en verleen ik mijn diensten de afgelopen jaren bij de (semi-)overheden. Tussen 2014 en 2022 heb in de gemeenteraad gezeten, waarvan de laatste termijn als fractievoorzitter van de PvdA.”

Nu is Keskin de voorzitter van het Platform voor Levensbeschouwing en Religie. Hij was al betrokken bij het bestuur van de Rahman-moskee en had daardoor al bekendheid met het platform. Bij het afscheid van de vorige voorzitter, Paul van der Harst, werd Keskin gevraagd of het voorzitterschap iets voor hem zou zijn. Na enkele gesprekken kon hij zich daarin vinden. ,,Ik zet me nu in voor onderlinge verbondenheid.”

KLANKBORD EN VRAAGBAAK

Het Platform is een kwarteeuw geleden opgericht vanuit de behoefte van mensen met verschillende achtergronden om informatie en kennis uit te wisselen. In de loop der tijd heeft het platform zich ontwikkeld tot een organisatie die activiteiten organiseert voor alle inwoners van de stad en fungeert als klankbord en vraagbaak voor de gemeente Amersfoort. Wanneer de gemeente bijvoorbeeld iets wil doen op het gebied van diversiteit, kloppen ze bij het platform aan. Keskin: ,,Wij hebben de contacten met verschillende religieuze organisaties in Amersfoort en kunnen hierin begeleiden. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met het platform bij het ontwerpen van de gebedsruimte voor moslims en de stilteruimte in het Meander ziekenhuis.”

RESPECT EN VERTROUWEN

Voor de toekomst heeft Keskin het plan om de Stadsbijeenkomst weer te organiseren, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten. ,,De meeste mensen verkeren in hun eigen kring. De drempel om andersdenkenden te ontmoeten is hoog, die drempel willen wij wegnemen. Meer begrip en kennis zorgt immers voor meer respect en vertrouwen. Dit willen we bijvoorbeeld doen met schoolbezoeken. Ik was eens op een school en daar was ik de eerste moslim die sommigen ‘in het echt’ zagen. Ik kon veel vragen beantwoorden en zo vooroordelen wegnemen. Ontzettend belangrijk dus.”  

Martien Hoekzema
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie