Op zondagmiddagen is er in de Sint-Joriskerk weer een kort programma met live muziek, Bijbellezing, stilte en gebed.
Op zondagmiddagen is er in de Sint-Joriskerk weer een kort programma met live muziek, Bijbellezing, stilte en gebed. Koos van Noppen

Momentum-seizoen heropend: elke zondag weer tweemaal een mini-vesper

16 mei 2021 om 08:11 Religie

AMERSFOORT Afgelopen zondag begon in de Sint-Joriskerk het nieuwe seizoen van Momentum, georganiseerd door vrijwilligers van de Raad van Kerken. Tot en met september is er elke zondagmiddag tweemaal een mini-vesper. De toegang is vrij.

Koos van Noppen

‘De kerk is open. Even naar binnen?’, staat er op het stoepbord. Kort na de uitbraak van de coronacrisis, in maart vorig jaar, is besloten de Sint-Joriskerk op zaterdag- en zondagmiddag open te stellen, voor stilte en bezinning. ,,Dit is al eeuwen een plek waar mensen samenkomen, de aandacht richten op God en in moeilijke tijden troost zoeken en vinden”, zegt vrijwilliger Bart van den Brink. ,,Je kunt binnenlopen en tot rust komen. Genieten van muziek, een kaarsje opsteken. Je kunt hier bidden, of gebeden opschrijven: de naam van een persoon aan wie je denkt, het verdriet of het verlangen dat je met je draagt. In het koor brandt de kaars; als teken van de aanwezigheid van Jezus Christus.”

ESSENTIËLE WINKEL Gemiddeld kwamen er 75 bezoekers op een middag, vertelt Annet van Goor, die de externe betrekkingen van de Sint-Joriskerk behartigt. ,,Volgens de regels, met gescheiden in- en uitgang, de banken op anderhalve meter, én met toestemming van de autoriteiten. De kerk wordt beschouwd als een ‘essentiële winkel’. In de supermarkt haal je brood, groenten en fruit, in de kerk geestelijk voedsel.”

Het monument biedt belangstellenden interessante bezienswaardigheden, zoals de gildekamer van de chirurgijns, waar in het verleden de examens van deze medisch specialisten werden afgenomen. Van den Brink: ,,Daar komen kerk en stad, werk en godsdienst bij elkaar. De kerk is ook een plaats van waaruit mensen hun plek innemen in de samenleving. In de coronatijd lijkt me dat ook nodig. De kerk als smidse van de principes van maatschappelijke verantwoordelijkheid en naastenliefde.”

ACHTSTE SEIZOEN De coronaopenstelling gaat naadloos over in het Momentum-seizoen. In de afgelopen zeven zomers was de kerk op zondagmiddagen geopend, met jaarlijks meer dan vierduizend bezoekers. Iedere zondagmiddag om 15.00 en 16.00 uur is er een Momentum: een kort programma met live muziek, Bijbellezing, stilte en gebed. De wisselende vrijwilligers en musici komen uit verschillende Amersfoortse kerken. Voor dit seizoen staan weer diverse vocaal ensembles, fluitisten, organisten en pianisten gepland. Via geloven033.nl kunnen bezoekers, desgewenst anoniem, contact leggen met een pastor.

Op zaterdag is de kerk geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt 1 euro. ‘s Zondags is de kerk gratis toegankelijk van 14.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie