Iedere vrijwilliger krijgt vijf adressen zodat er echt ruimte voor persoonlijke aandacht is, vertelt buurtnetwerker Jolanda Koelewijn.
Iedere vrijwilliger krijgt vijf adressen zodat er echt ruimte voor persoonlijke aandacht is, vertelt buurtnetwerker Jolanda Koelewijn. Jamy Bredewoud

Hart onder de riem: met een tasje bij ouderen langs

24 januari 2021 om 08:30 Religie

AMERSFOORT Een persoonlijk bezoekje aan huis, inclusief een tas met wat lekkere spulletjes, een spelletje, nuttige wijkinformatie en een handvol ideeën voor in deze tijd en de periode erna. Dat is wat ouderen in Amersfoort krijgen dankzij het project ‘Hart onder de riem’ van Wijknetwerk Binnenstad.

Paul van der Harst

In het wijknetwerk participeren vertegenwoordigers van het wijkteam, wijkverpleegkundigen, kerken, horeca, zorginstellingen voor daklozen, woningcorporaties en Indebuurt033. Tijdens de tweede coronagolf kwam het idee, terwijl alle deelnemers met elkaar om tafel zaten, tot stand. Buurtnetwerker Jolanda Koelewijn was een van hen. Op tafel lag de vraag wat ze konden betekenen voor de oudere bewoners en mantelzorgers in de binnenstad. En dit kwam er dus uit. Er wordt aangebeld, een tasje overhandigd en een praatje gemaakt, vertelt Koelewijn. ,,We stellen altijd drie vragen: ‘Wat ervaart u in deze tijd?’, ‘Wat zou u prettig vinden?’ en ‘Welke hulp hebt u nog nodig?’ Zo hopen we ook meer te weten te komen wat er leeft onder ouderen. Iedere vrijwilliger krijgt vijf adressen zodat er echt ruimte voor persoonlijke aandacht is. Deze actie is met ondersteuning van de gemeente uitgegroeid tot een stedelijke actie die in alle wijken plaatsvindt.”

HONDERDEN VRIJWILLIGERS Om het allemaal in goede banen te leiden, werkt het wijknetwerk met honderden vrijwilligers. Die worden door de hele stad geworven. ,,Door mijn collega’s van Indebuurt wordt daar heel hard aan getrokken. We krijgen mensen vanuit heel diverse groepen en organisaties. Bijvoorbeeld betrokken buurtbewoners, of mensen van Leerhotel Het Klooster. In Kruiskamp-Koppel bestaan al zogenoemde straatambassadeurs. Dat zijn mensen die een extra oogje in het zeil houden in de straat. Ergens anders gaat het via de kerken; Jennie Harmelink van de diaconie staat er ook heel betrokken in.”

De reacties zijn heel divers, weet Koelewijn. ,,Sommige mensen zeggen: ‘Wat fijn dat u er bent, ik heb dagen al niemand gezien’. Je ziet dat mensen geraakt zijn door deze persoonlijke aandacht.”

WANDELINGETJE Door de lockdown zijn de mogelijkheden voor ouderen heel erg beperkt, zegt Koelewijn. ,,Daarom is het gesprekje dat we voeren alleen al belangrijk. Maar omdat mensen elkaar leren kennen, kan er vervolgens een wandelingetje gemaakt worden, of wordt er soms een tweede bezoekje gebracht.”

DIRECT POSITIEF Koelewijn vindt het bijzonder dat er zoveel organisaties samenwerken. ,,Het is ook heel gaaf dat de gemeente Amersfoort direct positief was en de inhoud van de tasjes betaalt. Je ziet een enorm enthousiasme omdat we allemaal werken aan één doel.”

Dit verhaal is een bijdrage van de Raad van Kerken in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie