Eddy Boevink van boek- en cadeauwinkel Zin Bookstore: ,,Ik verkoop hoop, alleen vraag ik er geen geld voor.”
Eddy Boevink van boek- en cadeauwinkel Zin Bookstore: ,,Ik verkoop hoop, alleen vraag ik er geen geld voor.” BDU

De advent van ‘ex-verslaafde en ondernemer in hoop’ Eddy Boevink

13 december 2020 om 13:00 Religie

AMERSFOORT Op het moment van interviewen is het op de dag af 25 jaar geleden dat Eddy Boevink, met zijn spullen in een plastic zak, aanklopte bij verslavingszorg De Hoop in Dordrecht. Vandaag is hij ‘verkoper van hoop’, zoals hij dat zelf zegt. Wat betekent advent voor deze Amersfoortse ondernemer?

Martin Snaterse

Vijftien jaar lang - sinds de plotselinge dood van zijn vader - was hij in de ban van drugs. Maar op die ene dag, een kwarteeuw geleden nu, liet hij zijn verleden los. Of beter gezegd: hij leerde zijn leven anders vasthouden. ,,De ommekeer was een adventsmoment. De komst van Jezus in mijn hart.”

Vandaag is Boevink te vinden in hartje Amersfoort, aan de Arnhemsestraat. Alweer vijftien jaar bestiert hij er, samen met een groep vrijwilligers, de boek- en cadeauwinkel Zin Bookstore. Eigenlijk is het meer dan een winkel, zegt hij. Na zijn herstel begeleidde hij kansarme jongeren naar werk. Hij hoopt dat ook zijn winkel een leerwerkplek wordt. Vluchtelingen of (ex)-verslaafden kunnen er werkervaring opdoen.

De winkel is een plek voor zingeving. Of je nu gelovig bent of niet. Boevink wil geen ‘christelijke’ boekhandel zijn. Dat zou pretentieus zijn. ,,Iedereen stelt de vraag: wat is de zin dat ik er ben? Welke erfenis laat ik achter? Voor mijn kinderen? Voor de wereld? Waarom vertellen we pas na onze dood wie je bent geweest? Die verhalen kunnen we elkaar veel beter nu al vertellen.”

,,Daarin wil ik mezelf niet ontzien. Mijn kwetsbaarheid en fouten, mijn pijn en vragen, die deel ik. Ik verkoop niet alleen maar boeken. Je kunt in de winkel aanschuiven voor koffie, verdieping, een luisterend oor.”

,,Ik verkoop hoop – alleen vraag ik er geen geld voor.” Hij lacht uitbundig. ,,Ik ben een slechte boekverkoper. Soms geef ik ze weg. Als het in die paar centen zit… Tegelijk gaat het ook mij niet in de koude kleren zitten. Ik neem een groot risico. En toch kan ik niet anders. Omdat ik hoop. En dat wens ik Amersfoort ook toe. Het bestuur van de stad. De daklozen. De ondernemers. Als je geen hoop hebt, heb je niks. Maar als je zo’n klein beetje hoop hebt” – hij brengt zijn duim en wijsvinger tot op een halve centimeter van elkaar – ,,dan leef je, en heb je alles.”

Vorig jaar maakte Eddy met zijn broers en zus een reis naar Australië. Op zoek naar het verhaal van de emigratie van hun ouders. In Australië voelde hij geen heimwee, maar ‘fernweh’, vertelt hij. ,,Ik ervoer heimwee naar wat in de toekomst ligt.”

Met advent ervaart hij diezelfde vorm van heimwee. ,,God heeft de eeuwigheid in ons hart gelegd. Het mooiste komt nog. Dat is ‘fernweh’. Niet dat ik graag dood wil, maar er is een verlangen in mij naar de hemel. Mijn grootste passie is mensen te vertellen van het komen van Jezus in jouw hart. Dat is voor mij advent.”

Dit verhaal is een bijdrage van de Raad van Kerken Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie