De passagiers worden met hun fiets door de vrijwilligers aan boord verwelkomd: ,,Waar gaat de reis naartoe?"
De passagiers worden met hun fiets door de vrijwilligers aan boord verwelkomd: ,,Waar gaat de reis naartoe?" Marina van Hooft

Ontspannen op het water in de fietsboot

8 augustus 2021 om 11:00 Recreatie

AMERSFOORT Een waterig ochtendzonnetje, fluitende vogels en de geur van vers gemaaid gras. Deze zaterdagochtend is de fietsboot in aantocht. Met haar 21 lentes is Marina van Hooft geen gemiddelde passagier. Maar dit maakt haar niet minder nieuwsgierig naar wat de Eemlijn, die sinds 2002 door de Eemvallei en ‘t Gooi vaart, te bieden heeft.

Er zit een jonge vrouw op het stenen bankje bij de opstapplaats van de Eemlijn in Soest. Ze is sportief gekleed en haar fiets hangt vol met bagage. Ze bestudeert voorovergebogen een kaart van de omgeving. Haar naam is Dionne, ze komt uit Leiden en gaat voor het eerst met de fietsboot mee. Ze wist niet van het bestaan af, tot deze ochtend. ,,Ik zag toevallig een foldertje bij een natuurvriendenhuis van Nivon (Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, red.) liggen. Ik ben wel vaak in de regio geweest, maar wist niets van deze boot af en ben heel erg benieuwd.”

Verderop parkeert een ouder echtpaar zijn fietsen langs de oever van de Eem: Hanno en Janny uit Bilthoven. ,,We wisten van het bestaan van de boot af, maar het is er eigenlijk nooit van gekomen om het uit te proberen”, vertelt Janny. Het echtpaar houdt erg van fietsen en is dan ook met de fiets van Bilthoven naar de opstapplaats gefietst. Waar veel mensen de fietsboot gebruiken om van A naar B te komen, doen Hanno en Janny dit anders. ,,We zijn van plan om door te varen tot Spakenburg, even over de markt te lopen, en vervolgens weer mee terug te varen met de fietsboot. Zo maken we er een mooi dagje uit van!” 

(Het artikel gaat verder onder de foto)


Op het benedendek worden alle fietsen opgeslagen. Foto: Marina van Hooft.

OPSTAPPLAATS Achter de roeiers die met snelle slagen met hun boot door het water glijden, gaat de fietsbrug richting Amersfoort open. Het witte bovendek verschijnt boven het hoge gras langs de Eem en na een paar minuten komt de fietsboot met een vaartje de kant van de opstapplaats op. Nadat het schip zorgvuldig is aangelegd, worden de fietsen een voor een door de vrijwilligers aan boord gereden en opgeslagen op het benedendek. Aan iedereen wordt gevraagd waar de reis naartoe gaat en vervolgens worden we met een lach verwelkomd aan boord. Alleen nog even melden bij het kaartjesloket en dan kan de fietsboot haar route richting de volgende stop vervolgen: Baarn.  

Op het bovendek is het al gezellig druk. De stoelen zijn ruim opgezet en verplaatsbaar, waardoor iedereen bij zijn eigen gezelschap kan zitten, maar toch afstand van anderen kan houden. Achterop het dek staat een vrouw met haar gezicht in het zonnetje – die inmiddels achter de wolken vandaan is gekomen - naar het klotsende schroefwater te kijken. Johanna komt uit Driebergen en vaart voor het eerst met de Eemlijn mee. ,,Ik had dit zoveel eerder moeten doen! Ik kom uit een schippersfamilie, dus hier achterop staan met het geluid van het schroefwater voelt echt als thuiskomen. Ik vind het heerlijk.”

Toch is Johanna wel bekend met de omgeving omdat ze het Utrechtpad heeft bewandeld, wat deels parallel aan de Eem loopt. ,,Ik vond het tijdens die wandeling jammer dat ik de rivier zo verborgen lag, dus het is leuk om het landschap nu vanaf het water te kunnen bewonderen”, aldus Johanna. 


Gert en Brenda met hun tweejarige dochter Stella. Foto: Marina van Hooft.

WEIDSE LANDSCHAP Verderop het dek zit een jong stel met zijn dochtertje van het uitzicht te genieten. Gert, Brenda en Stella (2) uit Assendelft verblijven deze zomer op een camping in de buurt en varen voor het eerst met de fietsboot mee. Brenda: ,,Onze camping grenst aan de Utrechtse Heuvelrug, dus het is leuk dat we op deze manier naast de bossen ook het weidse landschap van de Eem kunnen bewonderen.”

Het gezin vaart door tot Spakenburg en wil vanaf daar ook een bezoekje brengen aan De Eemhof. ,,Daarna fietsen we weer terug naar de camping en hopen we onderweg wat mooie weidevogels te spotten. Zo leert Stella ook weer meer over wat voor dieren er allemaal zijn”, vertelt Gert.  


Voorop het schip zit ervaren schipper Huub Hartmans te sturen. Foto: Marina van Hooft.

SCHIPPER Op het benedendek, verborgen achter alle fietsen, zit schipper Huub Hartmans voorop te sturen. Op een hoge stoel kan hij goed het overzicht behouden en over het klassieke houten stuurrad heen kijken. Hij zit binnen, maar door de openstaande deur naast hem komt er een heerlijk zomerbriesje binnen waaien. Huub vaart inmiddels twee jaar als vrijwilliger op de Eemlijn. ,,Al vanaf jongs af aan ben ik graag op het water. Zo ging ik als matroos met mijn vader mee op de sleepboot en ben ik later zelf met mijn vrouw op een sleepboot gaan varen. Daarnaast heb ik ook in de duwvaart en zeesleepvaart gewerkt.” Kortom, Huub is vertrouwd op het water en vaart dan ook met heel veel plezier als schipper op de Eemlijn. ,,Ik heb veel gevaren in mijn leven, maar toch vaart ieder schip weer anders en dat maakt het zo leuk.”

Op het onderdek van de fietsboot worden alle fietsen opgeslagen. Daarnaast is een bar te vinden waar versnaperingen voor onderweg te koop zijn: van koffie met een koek tot een warm Cup-a-Soup’je. 

Na veel mensen te hebben gesproken, veel te hebben gezien én geluisterd, heb ik een goede indruk gekregen van een middagje op de fietsboot. Het is uniek dat je hoog zit, waardoor je de mooie Eemvallei optimaal kunt bewonderen. Vlak voordat ik afstap bij Eemdijk, ga ik nog even bij de mensen langs die ik bij de opstapplaats in Soest ontmoette. Dionne lacht: ,,Ik ben blij verrast! Ik wist niet dat er iemand zou gaan vertellen over de omgeving, maar ik vind het ontzettend leuk en leerzaam.” Ook Hanno en Janny zijn blij verrast. ,,Het is echt een hele mooie manier om de omgeving te verkennen en de vrijwilligers zijn heel gastvrij. Voor herhaling vatbaar? Jazeker”, aldus Janny.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie