Afbeelding
pixabay

Veroordeling voor Amersfoorter die ex-partner belaagde en afluisterde

15 juni 2021 om 13:38 Rechtbank

AMERSFOORT Een 33-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor belaging en het afluisteren van zijn ex-partner. Ook heeft hij een gedragsaanwijzing met daarin een contactverbod met zijn ex-partner genegeerd, door contact met haar te zoeken en bij haar langs te gaan. De rechtbank veroordeelt de man tot een taakstraf van 160 uur, waarvan 118 uur voorwaardelijk. De man heeft al 3 weken in voorarrest gezeten.

Begin december vorig jaar – de man en zijn ex-partner lagen op dat moment in scheiding – belde de man meerdere keren met een afgeschermd nummer naar de vrouw. Ook bevond hij zich meerdere keren in de buurt van haar woning, terwijl hem een gedragsaanwijzing was opgelegd. In elk geval één keer ging de man ook zonder toestemming de woning binnen. 

MICROFOON Op dat moment verving hij een stekkerdoos die achter de televisie lag. In de door hem geplaatste stekkerdoos zat een microfoontje en een simkaart. Wanneer hij naar het nummer van die simkaart belde, hoorde hij het geluid dat de microfoon opving. Toen de vrouw thuiskwam, merkte zij dat er iemand op de bovenverdieping was. Daarop besloot ze weer weg te gaan. Kort daarna zag ze door het zolderraam haar ex-partner. Die verliet vervolgens de woning, maar werd vervolgens staande gehouden door jongens die hem al vaker bij de woning van de vrouw zagen.

SPYSHOP De man ontkent de stekkerdoos met afluisterapparatuur te hebben geplaatst en hij ontkent ook zijn ex-vrouw te hebben lastiggevallen. De rechtbank gelooft dit niet. Uit onderzoek blijkt dat de man in de buurt is geweest van een zogenoemde spyshop in Amsterdam. Ook is er met zijn telefoon meerdere keren naar het telefoonnummer van de simkaart in de stekkerdoos en naar zijn ex-vrouw gebeld. 

ZORGELIJK ,,Zelfs nadat de man een gedragsaanwijzing is opgelegd, ging hij door met het lastigvallen van zijn ex en plaatste hij afluisterapparatuur in haar woning. Hiermee heeft hij op vergaande wijze inbreuk gemaakt op haar privéleven. De rechtbank vindt het zorgelijk dat verdachte ook tijdens de rechtszaak geen verantwoordelijkheid heeft genomen en blijft ontkennen”, stelt de rechtbank. 

TAAKSTRAF Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met het feit dat de belaging van korte duur is geweest, dat er inmiddels een omgangsregeling tussen de man en de kinderen is en dat de scheiding bijna is afgerond. Een contact- of locatieverbod – al dan niet met een enkelband – is daardoor een te vergaande stap. De rechtbank vindt een taakstraf van 160 uur, waarvan 118 uur voorwaardelijk een passende straf. 

Omdat de man al 21 dagen in voorarrest heeft gezeten, worden die dagen verrekend met het onvoorwaardelijke deel van de taakstraf. Het komt erop neer dat de man nu geen taakstraf hoeft uit te voren, maar hij heeft wel een stok achter de deur. Als hij weer de fout in gaat, kan de voorwaardelijke straf van 118 uur alsnog ten uitvoer worden gelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie