De 49 gekozen Statenleden met rechts commissaris van de Koning Hans Oosters.
De 49 gekozen Statenleden met rechts commissaris van de Koning Hans Oosters. Provincie Utrecht

Provinciale Statenleden provincie Utrecht geïnstalleerd

31 maart 2023 om 09:31 Politiek

UTRECHT/AMERSFOORT De nieuwe Provinciale Staten van Utrecht zijn donderdagavond beëdigd en geïnstalleerd. De 49 leden werden gekozen tijdens de verkiezingen van ruim twee weken geleden.

Alle volksvertegenwoordigers legden in het provinciehuis in Utrecht de eed (,,Zo waarlijk helpe mij, God almachtig”) of de belofte (,,Dat verklaar en beloof ik”) af tegenover commissaris van de Koning en voorzitter van Provinciale Staten, Hans Oosters.

Net als in de elf andere provincies van ons land werd BurgerBoerPartij (BBB) de grootste in Utrecht. De partij bestormde het Provinciehuis met zeven Statenleden. GroenLinks, de afgelopen vier  jaar de grootse n onze provincie, kreeg iets minder stemmen, maar komt eveneens uit op zeven zetels. De 49 zetels van Provinciale Staten in Utrecht zijn verdeeld over maar liefst vijftien partijen.

BBB 7 zetels - GroenLinks 7 - VVD 6, - D66 5 - CDA 4 - PvdA 3 - PvdD 3 - CU 3 - Volt 2 - JA21 2 - PVV 2 - SGP 1 - SP 1 - FvD 1 - 50PLUS 1.

De onderhandeling voor de vorming van Gedeputeerde Staten is nog niet afgerond. Voor een meerderheid is, afhankelijk van de samenstelling, een coalitie van tenminste vier partijen nodig. Als de vier grootste fracties tot een verbond zouden komen, beschikken zij over een minimale meerderheid van 25-24, mits iedereen bij een stemming aanwezig is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie