Commissaris van de Koning Hans Oosters tijdens de uitslagenavond op het provinciehuis: 'Vier jaar geleden waren we de provincie met de hoogste opkomst, dus we hadden ook een naam hoog te houden.'
Commissaris van de Koning Hans Oosters tijdens de uitslagenavond op het provinciehuis: 'Vier jaar geleden waren we de provincie met de hoogste opkomst, dus we hadden ook een naam hoog te houden.' Provincie Utrecht

Opkomst Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht hoger dan in 2019

17 maart 2023 om 08:38 Politiek

AMERSFOORT Het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 in Utrecht is met 63,4 procent hoger dan bij de vorige verkiezingen. In 2019 was het percentage 61,6 procent. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten in de provincie Utrecht hebben doorgegeven aan persbureau ANP.  De definitieve uitslag wordt op 24 maart vastgesteld in het centraal stembureau van de kieskring Utrecht.

In Amersfoort was het opkomstpercentage lager; volgens de meest recente cijfers 57,6 procent.

Commissaris van de Koning Hans Oosters bij aanvang van de uitslagenavond: ,,Het ziet er naar uit dat we een hoge opkomst hebben gehaald in de provincie Utrecht. Vier jaar geleden waren we de provincie met de hoogste opkomst, dus we hadden ook een naam hoog te houden.”

NIEUWE BBB DE GROOTSTE

In de Provinciale Staten van Utrecht is de BoerBurgerBeweging als nieuwe partij de grootste binnenkomer. In de voorlopige telling komt de partij uit op een eerste plek met 13,2 procent van de getelde stemmen. De tweede partij is GroenLinks met 12,8 procent van de getelde stemmen. Op plaats drie staat de VVD met 11,9 procent van de getelde stemmen (laatst bijgewerkt op 17 maart, 7.00 uur).

Op de verkiezingswebsite www.kiesjouwutrecht.nl zijn de tellingen voor de voorlopige uitslagen na te lezen.
De uitslagen hebben nog wel een voorlopig karakter. Op 24 maart stelt het centraal stembureau van de kieskring Utrecht namelijk de uitslag vast. Dan worden ook voorkeursstemmen en eventuele restzetels verrekend.

DUIDINGSDEBAT LIVE TE VOLGEN 

Vrijdag 17 maart zullen alle politieke partijen, die op basis van de voorlopige uitslag een zetel hebben bemachtigd in Provinciale Staten, meedoen aan een duidingsdebat. Lijsttrekkers zijn door de commissaris van de Koning uitgenodigd om hun conclusies te trekken over de verkiezingsresultaten die op dat moment bekend zijn. Dit kan een eerste stap in het proces zijn voor het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

,,Ik heb er alle vertrouwen in dat de partijen in Utrecht tot een stabiele coalitie kunnen komen”, aldus commissaris van de Koning Hans Oosters. ,,En dat is belangrijk. Er liggen grote opgaven te wachten die voortvarend moeten worden opgepakt.”
Het duidingsdebat begint om 15.00 en is te volgen in de Statenzaal en via een livestream.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie