De advertentie in De Volkskrant met de namen van meer dan 400 lokale en regionale bestuurders.
De advertentie in De Volkskrant met de namen van meer dan 400 lokale en regionale bestuurders. Daan Bleuel

Lokale en regionale bestuurders op de bres voor het openbaar vervoer

Politiek

AMERSFOORT Honderden wethouders, raadsleden, gedeputeerden en statenleden uit heel Nederland roepen met een brandbrief in de Volkskrant het kabinet op om het openbaar vervoer te redden met een besluit over het verlengen van de vangnetregeling. Wethouder Willem-Jan Stegeman van D66 is één van de ondertekenaars.

Van de redactie 

,,Het kabinet staat op het punt om noodlijdende vervoersbedrijven in het ov niet langer te steunen”, schrijven de politici. ,,Het gevolg is dat in 2023 20 tot 30 procent van het ov geschrapt dreigt te worden.”

CORONASTEUN De vervoersbedrijven krijgen tot eind dit jaar coronasteun om het verlies aan inkomsten door het sterk gedaalde aantal reizigers op te vangen. Het aantal reizigers halveerde de afgelopen twee jaar. Lokale overheden hielden door de coronasteun zo’n 90 procent van hun ov-netwerk in stand. Maar die steun stopt aan het einde van dit jaar.

,,Vervoersbedrijven hebben minimaal een half jaar nodig om bezuinigingsmaatregelen door te voeren”, waarschuwen de politici in de brief. “Daarom is er uiterlijk eind juni 2022 uitsluitsel nodig over hoe we het ov in 2023 laten rijden. Zonder duidelijkheid zijn de bedrijven genoodzaakt om afschaling voor te bereiden.”

‘AFBRAAK NIET UIT TE LEGGEN’ ,,Afbraak van het ov is voor ons als lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers niet uit te leggen”, schrijven de politici. “De verontwaardiging in onze regio’s is nu al groot. Verder bezuinigen is geen optie.”

Eerder deze maand zei het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) te verwachten dat het ov in 2023 weer bijna net zo druk zal zijn als voor de pandemie, met een slag om de arm: als de economie een flinke dreun krijgt door de oorlog in Oekraïne, kan het nog tot 2025 duren voordat het ov even druk is als vanouds.

PETITIE De briefschrijvers bieden donderdag staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Milieu een petitie aan. Tot de ondertekenaars behoort ook de Utrechtse Gedeputeerde Arne Schaddelee (Christen Unie). Namens Amersfoort tekende wethouder Willem-Jan Stegeman, die op het punt staat voor een nieuwe periode te worden benoemd. Ook regionale vertegenwoordigers uit onder meer Soest en Woudenberg zijn terug te vinden in de lange lijst met zo’n 400 namen. De Leusdense wethouder Wim Vos wordt in de advertentie abusievelijk opgevoerd als wethouder van IJsselstein. ,,Maar het Leusdense college deelt ook de zorgen die in de advertentie worden geuit’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Leusden.

Tweet van Gedeputeerde Arne Schaddelee over de steunactie voor het openbaar vervoer. 

Bron: ANP

advertentie
advertentie