Afbeelding
BDUmedia

Gemeentelijke bekendmakingen verdwijnen uit De Stad Amersfoort; redactie luidt de noodklok

10 december 2021 om 08:13 Politiek

AMERSFOORT De bekendmakingen van de gemeente verdwijnen uit De Stad Amersfoort; dat is tenminste het plan van de gemeente. Vanaf 1 januari 2022 vindt u hier alleen nog de Stadsberichten. De redactie van deze krant poogt het stadsbestuur op de valreep nog op andere gedachten te brengen. Het probleem is: de gemeente reageerde tot dusverre niet op brieven.

Het verdwijnen van deze informatie uit De Stad Amersfoort heeft verregaande gevolgen. De berichten zullen nog wel op de website www.amersfoort.nl zijn te vinden, maar in de stad wonen ook senioren die geen gebruik maken van internet. Voor hen is de papieren krant een belangrijke bron van informatie over hun buurt. Zij zouden hiervoor steeds naar het stadhuis moeten gaan. Denk aan informatie over een kapvergunning, plaatsing van een dakkapel of een wegafsluiting. Dit lijkt onbegonnen werk.

Daar komt bij, dat de wekelijkse publicaties voor deze krant ook in financieel opzicht van belang zijn. De Stad Amersfoort vraagt geen abonnee-geld, net als alle hah-kranten (huis-aan-huiskranten). De inkomsten komen van de adverteerders en de gemeente die elke week weer betaalt voor publicatie van de gemeentelijke berichten. Met het verdwijnen hiervan staat de lokale journalistiek nóg meer onder druk.

FINANCIËLE ADERLATING De gemeente nam medio 2020 dit besluit. Bijna een jaar later, op 7 mei 2021, schreef een vertegenwoordiger van de redactie aan het stadsbestuur dat de krant waarde hecht aan de bekendmakingen, ‘aangezien het gaat om de directe leefomgeving van onze vele lezers’. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de raadszaal de mond vol van ‘een inclusieve stad’, maar keert zich hiermee af van lezers die niet digitaal vaardig zijn.

De Wet Elektronische Publicaties verplicht gemeenten om digitaal te publiceren, maar dat hoeft niet te betekenen dat publicatie in hah-bladen wordt afgeschaft. ,,Een meerderheid van de gemeenten gaat het beide doen: publiceren via de gemeentelijke website én in de hah-krant.’’ De krant verliest zo ‘een deel van de attentiewaarde’; dit is ‘een mentale domper maar ook een financiële aderlating’. De brief eindigt met: ,,Ik zie uw reactie met veel belangstelling tegemoet.’’

NIET MOBIEL Een reactie bleef echter achterwege. Een half jaar later, op 6 december dit jaar, schreef de redactie-vertegenwoordiger dan ook dat het inmiddels ‘vijf voor twaalf’ was voor De Stad Amersfoort. De brief vervolgt: ,,Al helemaal in coronatijd is het onwenselijk en onrealistisch om aan mensen, die digitaal niet vaardig zijn, te vragen naar het gemeentehuis te komen om informatie in te zien. En dan heb ik het nog niet eens over mensen die niet mobiel zijn.’’

In de tussentijd had hoofdredacteur Norbert Witjes ook al tevergeefs gepoogd om ‘met elkaar om de tafel te gaan zitten’. Wel ontving, medio november, een medewerker van de afdeling Verkoop een voicemail met nogmaals het besluit om te stoppen met publicatie. Het besluit werd meteen daarna verspreid door de gemeente via de online-kanalen.

De Stad Amersfoort vindt de ouderenorganisatie KBO-PCOB aan zijn zijde. Op de website van deze ouderenbond is te lezen dat het ‘een slecht idee’ is om de wekelijkse bekendmakingen in De Stad Amersfoort stop te zetten: ,,Het is een belangrijke communicatievorm die de gemeente haar burgers gaat ontzeggen.’’

door Jeroen de Valk

Eén van de te opheffen pagina's.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie