Afbeelding
Pixabay

Leusden wil meer grip op nieuwe lokale omroep

8 december 2021 om 15:28 Politiek

AMERSFOORT/LEUSDEN Leusden willen grip houden op de nieuwe lokale omroep die volgend jaar van start gaat. De gemeenteraad wil na twee jaar de resultaten beoordelen. Raadsleden Klaas Roskam (VVD) en Ank van Woerdekom (D66) bereiden een motie voor, waarin ze aandringen op een evaluatie in 2024. 

De kans is groot dat het mediaplatform Nieuwsplein33 de nieuwe zendmachtiging voor de lokale omroep voor Amersfoort en Leusden toegewezen krijgt. Maar VVD en D66 willen nu al vastleggen dat de inwoners van Leusden – als de kleine van de twee gemeenten – voldoende informatie over hun gemeente krijgen van de nieuwe omroep. ,,We willen voorkomen dat we ondersneeuwen onder Amersfoort”, zei Klaas Roskam in een interview op Golfbreker Radio. 

Roskam wil samen met de nieuwe omroep een aantal criteria voor de evaluatie vastleggen. Belangrijk is dat de nieuwe omroep de jongeren bereikt en het werk van de gemeenteraad voldoende in beeld brengt, zegt hij. Roskam: ,,We zoeken al lang naar manieren om de jonge doelgroep naar ons toe te trekken en te interesseren voor wat er in de politiek leeft.” De nieuwe omroep moet daarin een rol spelen, vinden VVD en D66, met nieuws en achtergronden op Instagram, TikTok en andere sociale media. Maar ook de ouderen die wat minder handig zijn op internet moeten goed worden bediend.

De evaluatie in 2024 moet verder aandacht besteden aan de diepgang van de informatie die Nieuwsplein 33 belooft. Roskam vraagt zich af: ,,Wat verstaan we dan onder diepgang? Nieuwe woningen, windenergie, zonnevelden, er staat zo veel te gebeuren de komende jaren. Daar moet de omroep diepgaand aandacht aan besteden.”

De gemeenteraad stemt 16 december over de motie van VVD en D66. Roskam en Van Woerdekom hopen op brede steun van de andere fracties.

Het interview met Klaas Roskam op Golfbreker radio: https://www.mixcloud.com/golfbreker/klaas-roskam-4-december-2021/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie