De twaalf Utrechtse jongeren die worden afgevaardigd naar het Nationaal Jeugddebat.
De twaalf Utrechtse jongeren die worden afgevaardigd naar het Nationaal Jeugddebat. Provincie Utrecht

Jongeren laten stem horen tijdens provinciaal jeugddebat

10 november 2021 om 15:22 Politiek

UTRECHT Het Provinciaal Jeugddebat vond vrijdag 5 november plaats in de Statenzaal van het Huis van de Provincie. Met 40 middelbare scholieren uit de hele provincie (ook uit Amersfoort). 

van de redactie

Tijdens het Jeugddebat bereidden de jongeren voorstellen voor die zij voorlegden aan de aanwezige juryleden: drie statenleden en een gedeputeerde. De onderwerpen dit jaar gingen over klimaatbestendigheid: groen en gezond leven, onderwijs en bedrijfsleven, reizen in 2050 en cultuur. Het Jeugddebat werd samen met de Nationale Jeugdraad georganiseerd.

ELK JAAR Het Provinciaal Jeugddebat vindt elk jaar plaats. De middelbare scholieren die zich hiervoor aanmelden, worden in vier groepen verdeeld, waarbij elke groep een onderwerp toebedeeld krijgt, die zij uitwerken. Bedoeling van het Jeugddebat is dat de jongeren hun stem kunnen laten horen in de provincie. Daarnaast leren zij een mening vormen en hun standpunt onder woorden te brengen, zodat zij dit in het openbaar kunnen verdedigen. Door de deelname van statenleden en gedeputeerden als jurylid maken de jongeren ook kennis met de provinciale politiek.

Zo gaven leerlingen aan meer voorlichting over klimaat en klimaatbestendigheid te willen krijgen. Nu krijgen ze dit maar een of twee keer per jaar in de les. Een andere groep vond dat er goedkopere OV moet komen en er meer aan carpoolen gedaan moet worden. Ook als het allemaal electrische auto’s worden, omdat het beter is minder elektriciteit te gebruiken. De jongeren zouden ook graag een excursie willen hebben over duurzaam vervoer.

JURY De juryleden waren dit jaar: Arne Schaddelee (gedeputeerde Mobiliteit, Recreatie en Toerisme, communicatie, participatie en democratische vernieuwing en vergunningen, toezicht en handhaving) en de statenleden David Oude Wesselink (GroenLinks), Marianne de Widt (D66) en Kees de Heer (ChrstenUnie). 

De middelbare scholieren komen werkelijk overal vandaan in de provincie: De Meern, Utrecht, Baarn, Soest, Amersfoort, Leusden, Hoogland, Kamerik, Woerden, Hooglanderveen, Soesterberg, Stoutenburg en Linschoten. Aan het einde van de middag werden twaalf jongeren door de Nationale Jeugdraad uitgekozen om de provincie Utrecht te vertegenwoordigen bij het Nationaal Jeugddebat dat later in de Tweede Kamer plaats vindt. De namen van de twaalf winnaars zijn nog niet bekendgemaakt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie