Woningen aan de Stengelweg: identiek aan Jericho, maar ze mogen blijven.
Woningen aan de Stengelweg: identiek aan Jericho, maar ze mogen blijven. Jeroen de Valk

Jericho/Jeruzalem: deels ‘beschermd’, deels niet en niemand weet waarom

6 november 2021 om 20:47 Politiek

AMERSFOORT Behoort Jericho tot het ‘beschermd stadsgezicht’ van Amersfoort of niet? Deze vraag kregen enkele ambtenaren voorgelegd en onlangs kwam het antwoord: deels wel, deels niet. Hiermee is de discussie over sloopplannen - woningbouwcorporatie de Alliantie wil het wijkje afbreken - nog lang niet beëindigd.

Jeroen de Valk

Tegenstanders zullen zeggen: als een deel ‘beschermd’ is, bescherm de rest dan ook maar. Daarbij wordt vast weer verwezen naar de aangrenzende, onlangs gerenoveerde buurt Jeruzalem. Waarom bleef Jeruzalem behouden en Jericho niet? Zóveel verschillen die buurten niet van elkaar. 

Wie de antwoorden en de bijbehorende documentatie doorneemt, kan snel in verwarring raken. De Kwekersweg wordt gewoonlijk gezien als de scheidslijn tussen de wijken. Plattegronden bevestigen deze indeling. Het te behouden deel van Jericho bevindt zich echter aan de kant van Jeruzalem. Het gaat om huizen aan de Stengelweg - de even nummers, van 2 tot en met 16 - en de Kwekersweg: de oneven nummers van 9 tot en met 23.

BETONPLAAT VS GEMETSELD Opvallend is ook, dat de adressen Koppelweg 94 tot en met 100 - de even nummers - niet tot de beschermde buurt behoren. De genoemde woningen aan de Koppelweg zijn gemaakt met ‘prefab’ betonnen wanden, net als het grootste deel van de gerenoveerde wijk Jeruzalem. Het zijn ‘Airey-woningen’, zo genoemd naar de Britse ontwerper Edwin Airey. Dergelijke woningen zijn schaars in Nederland. Ze werden allemaal grondig opgeknapt, maar die aan de Koppelweg zijn dus niet ‘beschermd’.

De adressen aan de Kwekersweg en de Stengelweg kregen wél het predicaat ‘beschermd stadsgezicht’, hoewel het juist géén Airey-woningen zijn. De muren werden gemetseld, en daarmee zijn deze huizen identiek aan die in Jericho.

FONS ASSELBERGS Het bericht van het college aan de gemeenteraad gaat vergezeld van enkele scans van documenten waarin deze besluiten zijn vastgelegd. Ze dateren van 1988, toen de vermaarde monumentenbeschermer Fons Asselbergs wethouder was in Amersfoort. Veel wijzer wordt de lezer hier niet van. Er is inderdaad even sprake van het belang van de betonplaten, die bij een specifieke naoorlogse, architectonische stroming horen. De rest wordt gevuld met vaktaal in de trant van ‘ruimtelijke beleidskaders’.

Wie dit eens goed wil doorlezen, kan op de site amersfoort.nl onder ‘Bestuur en organisatie’ naar ‘Bestuurlijke stukken’ en dan naar ‘Collegeberichten’ gaan.

Asselbergs had ongetwijfeld het beste voor met zijn stad, maar het wordt niet duidelijk waarom de ene plek wél en de andere niet moest worden beschermd. De betonnen panelen lijken niet van doorslaggevend belang te zijn. Wat dan wel? Valt dat, 33 jaar na deze besluiten, nog te achterhalen?

OMGEVINGSVERGUNNING De ambtenaren die de antwoorden voor de raad bijeen struinden, lijken het ook niet te weten. Wel wordt duidelijk, wat de term ‘beschermd stadsgezicht’ behelst. Dit betekent dat er zonder omgevingsvergunning niet mag worden gesloopt of gerenoveerd, ten einde te voorkomen dat ‘het stadsgezicht wordt ontsierd of in gevaar wordt gebracht’. ,,Daarbij is het van belang dat wanneer er een aanvraag tot sloop wordt ingediend, er een goed stedenbouwkundig plan aan ten grondslag ligt.’’

Hoe dan ook: enkele woningen die identiek zijn aan die in de te slopen wijk Jericho blijken te zijn ‘beschermd’. Ook weten we dat enkele gerenoveerde Jeruzalem-woningen eigenlijk niet ‘beschermd’ zijn. Vooralsnog zullen deze gemeentelijke antwoorden weinig veranderen aan de weerstand tegen de voorgenomen sloop van Jericho.

Woningen aan de Koppelweg: ze werden gerenoveerd maar zijn géén 'beschermd stadsgezicht'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie