Ben Stoelinga, zojuist onderscheiden, richt zich tot de achterblijvers in de gemeenteraad.
Ben Stoelinga, zojuist onderscheiden, richt zich tot de achterblijvers in de gemeenteraad. Jeroen de Valk

Lintje voor scheidend raadslid Stoelinga

21 september 2021 om 20:28 Politiek

AMERSFOORT Ben Stoelinga kreeg op dinsdag 21 september een koninklijke onderscheiding. Hij werd door burgemeester Lucas Bolsius benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Stoelinga kreeg de onderscheiding van de burgemeester, aangezien hij al sinds midden jaren ’80 actief is in de lokale politiek: eerst in Leusden - met de fractie Leusden ’85 - en later in Amersfoort. Hij maakte hier even deel uit van de BPA maar richtte spoedig zijn eigen partij Amersfoort2014 op.

Jeroen de Valk

Deze maand stapte Stoelinga (71) uit de raad, zodat de jonge garde zich kan voorbereiden op de raadsverkiezingen van maart 2022. Hij wordt opgevolgd door Jan Gerritsjans, die al actief was al buitengewoon raadslid. Gerritsjans werd gisteren officieel beëdigd. In de kamer van de burgemeester ontving het enigszins moegestreden raadslid de onderscheiding. Stoelinga’s partner speldde het lintje op, vanwege de coronamaatregelen. De uitreiking was ’s middags opgenomen en werd ’s avonds getoond in de raadszaal.

STICHTINGEN EN VERENIGINGEN Bolsius memoreerde dat Stoelinga een uitzonderlijk goed geïnformeerd en vasthoudend raadslid was. ,,Als een tijger beet hij zich vast in dossiers als Amerena, Museum Oud Amelisweerd en de Westangent. Hij liet het er niet bij zitten als het college informatie leek achter te houden.”

Daar bleef het niet bij. Stoelinga, docent van huis uit, was overdag rector van scholengemeenschappen in Apeldoorn en Amersfoort. Daarnaast was hij basgitarist in bandjes en als vrijwilliger betrokken bij een schier oneindige hoeveelheid stichtingen en verenigingen. Het lijkt erop dat hij in de komende tijd opeens veel thuis zal zijn, voor het eerst in zijn leven.

Stoelinga leek even stil en ontroerd, maar ging toen staan voor de camera ten einde de raad toe te spreken: ,,Onlangs, in debatcentrum De Balie, zei hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans: ‘Een Tweede Kamer is zo sterk als de informatie die het krijgt.’ Je kunt dat evengoed zeggen over een gemeenteraad. Zorg er áltijd voor dat je van álle relevante informatie wordt voorzien. Ik wens jullie allemaal veel succes bij de komende vergadering.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie