Vervanging van houten door stalen damwanden langs de Eem.
Vervanging van houten door stalen damwanden langs de Eem. Caspar Huurdeman

Roeiclubs kritisch over ‘gevaarlijke’ damwanden

15 september 2021 om 20:55 Politiek

AMERSFOORT Roeiverenigingen en de provincie Utrecht verschillen van mening over stalen damwanden, die momenteel langs de Eem worden aangebracht. Volgens de roeiers kunnen de wanden resulteren in gevaarlijke situaties. Het zou geriefelijker en veiliger zijn om te roeien langs glooiende oevers. 

De Amersfoortse roeivereniging Hemus spreekt op Facebook van ‘een flinke tegenvaller’. Op hun ‘trainingswater’ komen deze nieuwe damwanden, die ervoor zorgen dat golven langer ‘blijven staan’. Watersportvereniging De Eem uit Baarn klaagde al in de Baarnsche Courant dat een roeier in het afgelopen jaar bijna verdronk door de golfslag. 

De provincie laat weten dat het sinds vorig jaar 675 meter van de oevers van de Eem tussen Bunschoten en Amersfoort laat vervangen. Hier bevinden zich nu nog houten wanden, die van de jaren ’80 dateren. Hierover klagen de roeiers niet. Het gaat in eerste instantie om locaties in Baarn, Soest en Eemdijk. Uiteindelijk wordt zevenduizend meter houten damwand langs de Eem vervangen; tegen 2030 moet deze klus zijn geklaard. 

‘NIET MEER DANSEN OP GOLVEN’ De stalen wanden zijn volgens de provincie natuurvriendelijk aangezien er spoelgaten en ‘fauna-uittredeplaatsen’ - ofwel FUP’s - worden aangebracht. Dieren die per ongeluk in de Eem zijn beland, kunnen hier veilig en zelfstandig het water verlaten. Ook vormen de FUP’s een plek waar watervogels kunnen nestelen. 

Op Roei-nl wordt een alternatief aangedragen, zoals te vinden is bij Lelystad. De roeivereniging daar is enthousiast omdat de damwanden geheel verdwijnen, ten einde plaats te maken voor ‘glooiende oevers van breuksteen’. ,,Dit gaat voor de roeiers tot gevolg hebben dat de scheepsgolven veel sneller dempen. Heerlijk, niet vijf minuten in je skiff dansen op de golven.’’ 

De provincie Utrecht komt nog dit najaar met een nieuwe beleidsvisie voor de Eem. Lokale watersportverenigingen willen deze gelegenheid aangrijpen door hun wensen kenbaar te maken. De stalen damwanden zijn verplicht voor de beroepsvaart, maar de Eem zou vooral worden gebruikt voor de watersport. 

door Jeroen de Valk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie