Afbeelding
Jaap van den Broek

Fouten gemaakt bij briefstemmen: In Amersfoort zo’n drie procent ongeldig

16 maart 2021 om 12:38 Politiek

AMERSFOORT In de gemeente Amersfoort zijn na de eerste verkiezingsdag zo’n 3% van de briefstemmen ongeldig verklaard. Dat geeft woordvoerder Donate Schuil desgevraagd aan. Toch kan dit percentage nog omlaag gaan omdat de landelijke procedure is aangepast.

door Jeroen van der Veer

In heel het land konden 70-plussers vanwege de coronacrisis hun stem uitbrengen via de post en daarbij zijn fouten gemaakt. Zo heeft een enkeling de zogenoemde stempluspas in dezelfde envelop gedaan als het stembiljet en dan is een stem ongeldig. 

De bedoeling was dat de stempluspas en het stembiljet in een aparte envelop zouden worden opgestuurd, maar zo’n 8% van de mensen ging daarmee de mist in. In Amersfoort ligt de schade lager dan het landelijk gemiddelde. ,,Bij ons gaat het om zo’n 3% van de 4400 briefstemmers op de eerste verkiezingsdag”, aldus Schuil. ,,Bij die drie procent zitten ook ongeldige stemmen vanwege andere redenen.”

De komende tijd worden de briefstemmen allemaal opnieuw bekeken. Zo is er na overleg met de Kiesraad en de Raad van State landelijk de conclusie getrokken dat er toch een manier is om de stemmen goed te keuren. Als blijkt dat stempluspas toch geldig is, kan het stembiljet in de stembus worden gedaan zonder opengevouwen te worden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie