Eva Meuwissen (Per Expressie) en Bernard van Gellekom (Studio-FCG):'Dit is té leuk om níet te doen'.
Eva Meuwissen (Per Expressie) en Bernard van Gellekom (Studio-FCG):'Dit is té leuk om níet te doen'. Nico Brons

Verkiezingsdebat ‘Lokaal aan de haal’ met landelijke onderwerpen

4 maart 2021 om 15:54 Politiek

AMERSFOORT De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zullen de eerste landelijke verkiezingen zijn tijdens een pandemie. Daarom kan er op maandag 15 en dinsdag 16 maart al in een aantal stemlokalen vervroegd worden gestemd. Aan het einde van de officiële stemdag, woensdag 17 maart, sluiten de stembussen en zullen de eerste prognoses bekend worden.

Eva Meuwissen van Per Expressie, De jongerenorganisatie voor cultureel talent en Bernard van Gellekom van Studio-FCG, de vrijwilligersorganisatie voor creatieve live muziekproducties hebben de lokale politiek op hun matje geroepen. Zij willen het met lokale partijen wel eens hebben over wat de standpunten zijn van de partijen waarop je ook landelijk kan stemmen. ,,Niet alle partijen in Amersfoort hebben een landelijke afdeling, maar dan nog is het interessant om te weten wat zij van de politiek in Den Haag vinden.”

Zaterdag 13 maart staat er in Studio-FCG een debattafel en wordt de uitzending vanaf 14.00 uur live op de kanalen van studio-FCG uitgezonden. Aan de stamtafel zitten de kopstukken van de Amersfoortse politiek die ieder in tweetallen circa tweemaal 10 minuten het vuur aan de schenen gelegd wordt. ,,Ze mogen het natuurlijk ook elkaar flink moeilijk maken. We dagen ze uit”, schrijven Meuwissen en Van Gellekom.

Lokale muziek en Tjhum Arts
De beste lokale en regionale muziek komt voorbij, waaronder door Anne Bakker, en er is ook live muziek in de studio. Tjhum Arts zal na elke debatronde op geheel eigen wijze met een knipoog verslag doen over wat er over tafel is gegaan. Burgemeester Lucas Bolsius opent het debat met een vraag die alle partijen moeten beantwoorden.

De lokale politiek is slecht zichtbaar en laat zich alleen vlak voor de eigen verkiezingen zien in de Amersfoortse straten

Bernard van Gellekom: ,,Ik zit hier met regelmaat met allerlei mensen uit de Amersfoortse politiek, maar ook landelijk om de tafel. Steevast krijg ik de vraag waarom mensen het lokaal weinig boeit en dat Den Haag het contact of vertrouwen lijkt te verliezen met het volk. De basis is naar mijn mening dat de lokale politiek slecht zichtbaar is en zich alleen vlak voor de eigen verkiezingen laat zien in de Amersfoortse straten. Dus ik dacht, laat ik eens een balletje opgooien. Team FCG, maar ook team Per Expressie stonden meteen klaar voor actie, ‘dit is té leuk om níet te doen’, was het antwoord.”

,,Het is een kans om je ook persoonlijk te profileren als lokaal politicus, helaas wel weer alleen rond de verkiezingstijd, maar ik hoop dat dit een opmaat is om vaker onze lokale politici in beeld te krijgen in laagdrempelige programma’s waar ze hun zegje kunnen doen.”

PER EXPRESSIE Eva Meuwissen: ,,Toen ik door Bernard werd benaderd om aan te schuiven als gastvrouw van dit programma was ik eigenlijk meteen overtuigd. De landelijke verkiezingen lijken, met name voor jongeren, vaak een ver-van-je-bed-show. Door de lokale kijk hierop te delen hoop ik de verkiezingen toegankelijker te maken. Zeker voor jongeren is het belangrijk om te gaan stemmen, dat is namelijk een stem voor jouw toekomst. Daarom schuiven wij hier als Per Expressie graag aan tafel.”

Deelnemers
De deelnemers, die nog niet weten in welke volgorde en tegenover wie ze staan, zijn: Astrid Janssen (GroenLinks); Kees Kraanen (VVD); Marc Smith (SP); Micheline Paffen-Zeenni (CDA); Noëlle Sanders (50plus); Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp); Rob Smulders (PvdA); Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie) en Tyas Bijlholt (D66).

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie