Wethouder: ‘De hele stad gaat afval scheiden, ook de flatbewoner’

9 feb, 07:30 Politiek
Jeroen de Vallk
Afval scheiden in laagbouw: makkelijk, met een paar kliko's in de tuin.
Afval scheiden in laagbouw: makkelijk, met een paar kliko's in de tuin.

AMERSFOORT Vrijwel heel Amersfoort gaat aan ‘bronscheiding’ doen of doet dat al. Steeds meer inwoners scheiden het afval zelf. Nadat dit werd ingevoerd in de laagbouw, wordt verder gewerkt aan de ‘uitrol’ voor de hoogbouw. Er blijft echter een kleine kans bestaan dat een deel van het Amersfoortse afval pas achteraf wordt gescheiden. Dit bleek bij een informatieve, oriënterende ronde van de gemeenteraad.

De gemeente Amersfoort zet vooralsnog in op ‘bronscheiding’: de huishoudens scheiden het afval in de bekende categorieën PMD (plastic of metalen verpakkingen en drinkkartons), GFT (groente, fruit- en tuinafval), OPK (oud papier en karton) en restafval. Bij laagbouw zijn de eerste resultaten veelbelovend, zo liet wethouder Kees Kraanen weten. We scheiden steeds meer en houden dus steeds minder restafval over.

Het is voorstelbaar dat wie in een huis met een tuin woont, zich meer betrokken voelt bij de directe omgeving dan iemand hoog in een flat. Bewoners van laagbouw hebben de aparte containers ook voor het grijpen. Maar nou gaan bewoners van appartementencomplexen ook scheiden, voor zover ze dat niet al doen. Een goed idee? Een paar desku..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.