Ingang van Rusthof. Een deel van de begraafplaats is al geruime tijd ingericht als islamitische begraafplaats.
Ingang van Rusthof. Een deel van de begraafplaats is al geruime tijd ingericht als islamitische begraafplaats. Archief De Stad Amersfoort

Voorstel aanleg islamitische begraafplaats: stof genoeg voor een apart overleg

27 mei 2020 om 13:00 Politiek

AMERSFOORT De fractie van DENK in de Amersfoortse gemeenteraad pleit voor een islamitische begraafplaats. De fractie had daartoe een uitgebreide motie ingediend, die echter op het laatste moment van tafel verdween; het bleek dat er nog veel 'juridische onduidelijkheid' is onder dit onderwerp. De fractie zal hierover eerst een aparte, oriënterende ronde organiseren. 

Jeroen de Valk 

Het onderwerp is wel zo'n ronde waard, want er komt het een en ander bij kijken. Typerend bij zo’n begraafplaats is, dat er ‘eeuwigdurende rust’ wordt gegarandeerd. Net als bij joodse begraafplaatsen worden graven niet geruimd. Ze blijven liggen tot de jongste dag, steeds in de richting van Mekka.

Fractievoorzitter Tahsin Bülbül van DENK legde uit in zijn motie dat de vraag naar islamitische begraafplekken urgent is geworden door de komst van de coronacrisis. Landen hebben hun grenzen gesloten, dus begraven in een ver, islamitisch land is vrijwel niet mogelijk. Tegelijk is het aantal overlijdensgevallen toegenomen. 

In dit premiumartikel leggen Abdelkarim Elkarti namens de samenwerkende Amersfoortse moskeeën en Fractievoorzitter Tahsin Bülbül van DENK uit waarom ze pleiten voor eeuwigdurende grafrust en een eigen begraafplaats willen: 'Ik ben Nederlander, ik ben hier geboren, ik werk hier, ik hou van Nederland. Dus wil ik ook graag hier begraven worden als ik er niet meer ben.'

Juridisch gezien zijn er in Nederland geen beletselen, aangezien de Wet op de Lijkbezorging voorschrijft dat graven voor onbepaalde tijd kunnen worden uitgegeven. Voorts zou dit geen speciale islamitische behoefte zijn. Deze krant citeerde een woordvoerder van de samenwerkende Amersfoortse moskeeën. Hij verwees naar de Protestante Gemeente Hoogland/Amersfoort-Noord, die beschikt over een begraafplaats waar ook niet wordt geruimd.

Er is overigens al een voor moslims bedoelde begraafplaats in de regio: een deel van Rusthof, aan de Dodeweg in de gemeente Leusden. Maar die voorziet níet in eeuwigdurende grafrust. Deze dodenakker werd een kwart eeuw terug in gebruik genomen, vooral voor vluchtelingen die hier absoluut zouden blijven. De gastarbeiders van toen zouden op hun levensavond terugkeren naar hun moederland, zo werd destijds gedacht. Maar ze bleven hier, zoals we inmiddels weten. De moslimgemeenschap zal de nieuwe begraafplaats zelf bekostigen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie