Bovenduist: geplande wijk met duizend woningen.
Bovenduist: geplande wijk met duizend woningen. Gemeente Amersfoort
Premium

Gemeente maakt vaart met bouwplannen: alleen dit jaar al duizend woningen erbij

Politiek

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort zal dit jaar zeker duizend woningen rijker worden. Aanzienlijk meer dan in 2019, toen er maar zeshonderd woningen bij kwamen. Daarvan wordt globaal een derde gebouwd voor de sociale huur en twintig procent voor de middeninkomens. Dit lieten wethouder Menno Tigelaar en zijn adviseurs weten aan de gemeenteraad.

Jeroen de Valk

Tigelaar streeft zelfs naar een totaal van 14.300 nieuwe woningen, te realiseren tot en met het jaar 2030. Hij gaat daarmee royaal over het gemiddelde van duizend woningen waar de raad naar vraagt. Maar, zo benadrukte hij wel, hij zet extra hoog in teneinde tegenslagen te kunnen opvangen.

Er zijn namelijk nog veel onzekerheden. Om te beginnen heeft de gemeente zelf maar weinig grond in eigendom. Het zijn dus externe marktpartijen die moeten gaan bouwen. En hoe al die bouwwerkzaamheden gaan verlopen in de komende tien jaar, valt nooit helemaal te voorzien. Er kunnen strengere milieueisen komen en 'participerende' burgers zullen zich gaan roeren. Ook is nog niet duidelijk hoe overal de verkeersafwikkeling wordt geregeld.

[VERDIENEN] Wat ook meespeelt, is dat voor projectontwikkelaars weinig tot niets valt te verdienen aan woningen in de sociale huur - tot 737 euro per maand - en de zogenaamde middenhuur, die maximaal 991 euro mag kosten. Intussen stijgen de kosten van bouwmateriaal en de lonen in de bouwsector.

Als gevolg hiervan loopt het niet met zo'n vaart, het bouwen van betaalbare woningen. Vlak voor de zomer van 2019 legden het college en de raad het 'Deltaplan Wonen' vast, met dat gemiddelde van duizend woningen en vaste percentages voor sociale en gemiddelde huur. Het duurt volgens Tigelaar drie tot vijf jaar voordat dit bij alle projecten is doorgevoerd. Projecten die al jaren eerder in gang werden gezet, laten zich niet zo gemakkelijk bijsturen.

(Langs Spoor en Eem; vijf wijkjes rond de oude binnenstad die plaats bieden aan 3000 woningen. Artikel gaat verder onder de afbeelding).

[OMBOUWEN] Het vlotst gaat het met de 'transformatie', ofwel het ombouwen van bedrijfsgebouwen tot woningen. Die woningen zijn snel gerealiseerd en veelal betaalbaar. Momenteel wordt een enorm bedrijfspand aan de Lichtenweg omgebouwd tot een complex met 138 appartementen en 85 kamerwoningen. Daarvan gaat maar liefst 38 procent naar de sociale huur, maar niets naar de middenhuur.

Voor ontwikkelaars valt weinig te verdienen aan woningen in de sociale huursectorMeerdere partijen vonden dat Tigelaar soms al te snel besloot dat een projectontwikkelaar niet aan alle eisen hoeft te voldoen. Wat Marc Smits (SP) betreft slaat hij af en toe met de vuist op tafel. Tigelaar kreeg ook de vraag wat hij vond van een 'koopgarantfonds', waarmee de gemeente woningen kan kopen en weer doorverkopen. De gemeente kan dan voorkomen dat de prijzen de pan uitrijzen. De wethouder antwoordde dat deze oplossing wel erg veel geld gaat kosten. Hij ziet meer in het vaste percentage dat nu geleidelijk gemeengoed wordt.

[BOVENDUIST] Onzeker is ook de toekomst van Bovenduist (hoofdfoto), een geplande wijk met ruimte voor maximaal drieduizend woningen. De wijk is gepland in het uiterste noorden van de stad, tussen Vathorst en Nieuwland. Natuurbeschermers staan niet te springen om dit groene land vol te bouwen. De raad heeft hier nog geen besluit over genomen. 

De Stad Amersfoort start binnenkort met De Stad Amersfoort Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
advertentie